Avg 2020 Promocija Sabranih Djela Vladike Save Kosanovica U Niksicu

Сабрани списи Митрополита Саве Косановића „Крстом и пером“ представљени у Никшићу

Име: 11.8.2020 Promocija sabranih djela Mitropolita Save Kosanovica Niksic; Опис: Сабрани списи Митрополита Саве Косановића „Крстом и пером“ представљени у Никшићу Тип: audio/mpeg

„Укупна писана заоставштина Митрополита Саве, још, увијек, није на одговарајући начин вреднована. Његови чланци, научног карактера били су од великог значаја, с обзиром на то да је први обрадио поједине теме из црквене и културне историје српског народа у Босни и Херцеговини. Будући да се, овом приликом, први пут, штампају Сабрани списи Митрополита Саве надамо се да ће то бити добар повод за даље свестрано изучавање његовог укупног научног и књижевног дјела“, оцијенио је, током промоције у Никшићу, Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

У организацији Епархије будимљанско-никшићке, Института за теолошка истраживања ПБФ у Београду и Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“ у Никшићу је, у уторак 11. августа 2020. представљена књига „Крстом и пером“ Митрополита дабробосанског Саве Косановића.

Књигу чине сабрани списи овог знаменитог архијереја, историчара, археографа, епиграфичара, путописца, бесједника, полемичара, приповједача, пјесника, добротвора и задужбинара, који су први пут, након скоро 120 година од његовог упокојења, сакупили и приредили за штампу Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, академик Војислав Максимовић, проф. др Богољуб Шијаковић и протојереј др Никола Маројевић.

Дјело је изашло у издању Епархије будимљанско-никшићке и Института за теолошка истраживања, крајем 2019. године. О Митрополиту Сави, првом Владици из српског народа који, након укидања Пећке Патријаршије 1766. године, долази на чело дабробосанске Митрополије 1881. и његовим дјелима, на промоцији у Никшићу, говорили су: Епископ будимљанско-никшићкин Јоаникије, проф. др Живко Ђурковић, протојереј др Никола Маројевић и проф. Милорад Миловић.

У прилогу, насловљеном „Пророчка личност Митрополита Саве Косановића“ Владика Јоаникије наводи да су о Митрополиту дабро-босанском Сави Косановићу писали многи историчари, писци, свештеници и публицисти. Међутим, његов живот и свештеничка служба, а нарочито његов самопрегорни рад и жртва за Цркву, како запажа Преосвећени Епископ, и данас речитије говоре о њему од многих студија.

„Изишао је на историјску позорницу као апостол Христов и рибар људских душа, са павловским даром архипастирске и полемичке ријечи, као духовни вожд и бранич српског имена у Босни и Херцеговини“, казао је Владика Јоаникије, додајући да је Митрополит Сава имао одлике пророчке личности, које су, како је оцијенио, нарочито дошле до изражаја током његове борбе са пропагандом и у вријеме изганства.

„Удару на овог христоликог архипастира слиједили су ударци по његовој пастви, по сваком слободно мислећем Србину у Босни и Херцеговини и шире, од Петра Кочића до многобројних Срба осуђеника у тзв. велеиздајничким процесима, најприје у Загребу, а касније и у Бањој Луци. Страдалничка судбина Митрополита Саве представља предизображење онога што ће се догађати са српским народом у Босни и Херцеговини у току I и II свјетског рата, а нарочито крајем 20. вијека. У оно вријеме, он је отјеран као појединац, а касније је, у више наврата, а нарочито послије сто година, прогнано из његовог престоног града и других крајева Митрополије више стотина хиљада Срба. Многима од њих, као и њему некада, одузето је право на два метра своје рођене земље за укоп и покој. У пророчке црте његове личности спада и његов изузетни дар да проникне у скривене проунијатске планове Беча и Ватикана и да их са апостолском храброшћу разобличи“, указао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Модератор вечери био је проф. Веселин Матовић, а одломке из промовисаног дјела читала је Драгана Мијушковић.

Због важећих здравствених мјера НКТ-а, промоција је одржана без присуства публике уз директан он-лајн пренос Острог ТВ Студија.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка