Avg 2020 Promocija Sabranih Djela Vladike Save Kosanovica U Niksicu

Sabrani spisi Mitropolita Save Kosanovića „Krstom i perom“ predstavljeni u Nikšiću

Ime: 11.8.2020 Promocija sabranih djela Mitropolita Save Kosanovica Niksic; Opis: Sabrani spisi Mitropolita Save Kosanovića „Krstom i perom“ predstavljeni u Nikšiću Tip: audio/mpeg

„Ukupna pisana zaostavština Mitropolita Save, još, uvijek, nije na odgovarajući način vrednovana. Njegovi članci, naučnog karaktera bili su od velikog značaja, s obzirom na to da je prvi obradio pojedine teme iz crkvene i kulturne istorije srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Budući da se, ovom prilikom, prvi put, štampaju Sabrani spisi Mitropolita Save nadamo se da će to biti dobar povod za dalje svestrano izučavanje njegovog ukupnog naučnog i književnog djela“, ocijenio je, tokom promocije u Nikšiću, Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

U organizaciji Eparhije budimljansko-nikšićke, Instituta za teološka istraživanja PBF u Beogradu i Udruženja Banjana i Rudinjana „Vladika Sava Kosanović“ u Nikšiću je, u utorak 11. avgusta 2020. predstavljena knjiga „Krstom i perom“ Mitropolita dabrobosanskog Save Kosanovića.

Knjigu čine sabrani spisi ovog znamenitog arhijereja, istoričara, arheografa, epigrafičara, putopisca, besjednika, polemičara, pripovjedača, pjesnika, dobrotvora i zadužbinara, koji su prvi put, nakon skoro 120 godina od njegovog upokojenja, sakupili i priredili za štampu Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, akademik Vojislav Maksimović, prof. dr Bogoljub Šijaković i protojerej dr Nikola Marojević.

Djelo je izašlo u izdanju Eparhije budimljansko-nikšićke i Instituta za teološka istraživanja, krajem 2019. godine. O Mitropolitu Savi, prvom Vladici iz srpskog naroda koji, nakon ukidanja Pećke Patrijaršije 1766. godine, dolazi na čelo dabrobosanske Mitropolije 1881. i njegovim djelima, na promociji u Nikšiću, govorili su: Episkop budimljansko-nikšićkin Joanikije, prof. dr Živko Đurković, protojerej dr Nikola Marojević i prof. Milorad Milović.

U prilogu, naslovljenom „Proročka ličnost Mitropolita Save Kosanovića“ Vladika Joanikije navodi da su o Mitropolitu dabro-bosanskom Savi Kosanoviću pisali mnogi istoričari, pisci, sveštenici i publicisti. Međutim, njegov život i sveštenička služba, a naročito njegov samopregorni rad i žrtva za Crkvu, kako zapaža Preosvećeni Episkop, i danas rečitije govore o njemu od mnogih studija.

„Izišao je na istorijsku pozornicu kao apostol Hristov i ribar ljudskih duša, sa pavlovskim darom arhipastirske i polemičke riječi, kao duhovni vožd i branič srpskog imena u Bosni i Hercegovini“, kazao je Vladika Joanikije, dodajući da je Mitropolit Sava imao odlike proročke ličnosti, koje su, kako je ocijenio, naročito došle do izražaja tokom njegove borbe sa propagandom i u vrijeme izganstva.

„Udaru na ovog hristolikog arhipastira slijedili su udarci po njegovoj pastvi, po svakom slobodno mislećem Srbinu u Bosni i Hercegovini i šire, od Petra Kočića do mnogobrojnih Srba osuđenika u tzv. veleizdajničkim procesima, najprije u Zagrebu, a kasnije i u Banjoj Luci. Stradalnička sudbina Mitropolita Save predstavlja predizobraženje onoga što će se događati sa srpskim narodom u Bosni i Hercegovini u toku I i II svjetskog rata, a naročito krajem 20. vijeka. U ono vrijeme, on je otjeran kao pojedinac, a kasnije je, u više navrata, a naročito poslije sto godina, prognano iz njegovog prestonog grada i drugih krajeva Mitropolije više stotina hiljada Srba. Mnogima od njih, kao i njemu nekada, oduzeto je pravo na dva metra svoje rođene zemlje za ukop i pokoj. U proročke crte njegove ličnosti spada i njegov izuzetni dar da pronikne u skrivene prounijatske planove Beča i Vatikana i da ih sa apostolskom hrabrošću razobliči“, ukazao je Preosvećeni Episkop Joanikije.

Moderator večeri bio je prof. Veselin Matović, a odlomke iz promovisanog djela čitala je Dragana Mijušković.

Zbog važećih zdravstvenih mjera NKT-a, promocija je održana bez prisustva publike uz direktan on-lajn prenos Ostrog TV Studija.

Izvor: Eparhija budimljansko-nikšićka