Promocijа Knjige Gorana Scekica 5

Књига „Не дамо светиње“ Горана Шћекића промовисана у Никшићу

Име: 22.12.2021-promocija knjige gorana scekica; Опис: Књига „Не дамо светиње“ Горана Шћекића промовисана у Никшићу Тип: audio/mpeg

Ко жели да се бави карикатуром мора, прије свега, да посједује храброст

 

Промоција књиге „Не дамо светиње“ познатог карикатуристе Горана Шћекића, одржана је, у уторак, 21. децембра 2021. у оквиру трибине „Свободијада“, у ЈУ „Захумље“ у Никшићу.

Бројну публику, свештенство, представнике политичко-друштевног живота Црне Горе, међу којима и предсједника Општине Никшић Марка Ковачевића, поздравила је пјесникиња Милица Бакрач, уредница трибине, која је навела да је у питању нова, по много чему необична књига, чије су странице, у великој мјери, посвећене литијама које су се догодиле Црној Гори.

„Одбрана светиња Српске православне Цркве отпочела је на данашњи дан, 21. децембра 2019. Световасилијевским сабором у Никшићу, и трајала је све до августа 2020. Ипак, можда је љепше рећи да та година није била година борбе, већ година хришћанске слоге, љубави и мира, и завршила се управо онако, како Горан завршава причу Побједник, ускликом: Светиње су одбрањене! – и то је тема Шћекићеве књиге“, казала је Милица Бакрач, која је била модератор вечери.

По ријечима протојереја-ставрофора Бориса Брајовића за сваког умјетника је најважнији карактер његовог бића – слобода.

„То је оно што одређује Горана Шћекића не само као умјетника, већ и као човјека. Он је интимно, дискретно и прикривено стварао један умјетнички свијет слатко-горке комикозофије, онај специфични хумор меланхоликус који нас је доводио у стање запитаности и замишљености. Кроз његове карикатуре у нама се будио онај заспали homo ridens, односно човјек као биће осмјеха, јер смо потакнути и дирнути једним исповједним ендорцизмом, који је прерастао кроз његове умјетничке конфесионес у колективни егзорцизам, у покушају да естетика дође у етику и да нас ова приповједна граматика умјетности карикатура натјера на ново и другачије поимање стварности од оног фикционалног које представља“, рекао је о. Борис.

Књижевник Милутин Мићовић је оцијенио да је, више од двије деценије, „један државни програм, државно-политички, културни, био „упро“ свим силама и свим слугама да разори наше јазгро и обезличи наш народ, те да тако узме и разори светиње“.

„Има нешто дубоко, дирљиво, достојанствено у том тихом устанку одбране светиња, јер је свако проговирио из свог гласа, из свог срца, свог памћења. Можда је то најчудеснији, најљепши сабор који се десио спонтано, али под небеским влијанијем. Зато смо ми данас тако радосни и осјећамо да је то највиши капитал који смо стекли у овом времену, али бојат` се за њега да га опет неко, јер има много оних који би ласно погазили светиње, који би распели Бога у нама и убили Бога у нама. Тако да се светост у нама, у народу обнавља и док се обнавља она је жива“, казао је Мићовић.

Сабранима се обратио и аутор књиге, сатиричар, критичар друштвене стварности Горан Шћекић, рекавши да је ријеч о типској књизи карикатура, која је усмјерена на величанствене прошлогодишње литије.

„Објавио сам, отприлике, 150 карикатура управо на ту тему, која је постала доминантна. У Црној Гори, као и државама Балкана главна тема је увијек била политика. Међутим, ово је било нешто јаче и опасније од политике, нешто што је покушало да нам уништи прошлост, садашњост и будућност“, нагласио је Шћекић.

Промоцију су употпунили: глумац Велизар Вејо Касалица и Николина Бабовић, која је читала записе из промовисане књиге „Не само светиње“.

На крају вечери, подстакнути ријечима оца Бориса Брајовића да је Митрополитов осмјех најбољи и најзначајнији благослов који један умјетник може добити за своју умјетност, питали смо нашег познатог карикатуристу са каквим емоцијама се сјећа блаженопочившег Митрополита Амифилохија.

Морам вам рећи искрено, блаженопочивши Митрополит Амфилохије ме називао најбољим српским карикатуристом на планети. Мени је кроз ту његову изјаву и кроз ту његову процјену остао печат у животу, тако да што се тиче нашег Митрополита носим дивна сјећања. Кад год сам послао поруку у Цетињски манастир, добио сам одговор, исти дан ме је примио и сваки пут сам му изнамио осмјех. Мислим да је то морална и духовна снага која ће ме пратити цијелог живота. И данас, кад сиђем у крипту Храма да се поклоним блаженопочившем Митрополиту надам се да му и горе, на небесима измамим осмјех“, навео је Горан Шћекић у изјави, коју је за наш Радио, дао Сенки Чоловић Шумић.