Promocija Knjige Jelene Kovačević 3

Књига „Страдање“ Јелене Ковачевић представљена у Никшићу

Име: 13.12.2021- promocija knjige- Stradanje-Jelene Kovacevic; Опис: Књига „Страдање“ Јелене Ковачевић представљена у Никшићу Тип: audio/mpeg

У Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“, у Никшићу, у суботу 11. децембра 2021. одржана је промоција књиге „Страдање“, ауторке Јелене Ковачевић.

О књизи су говорили: Радинко Крулановић и Марко Ковачевић, предсједник Општине Никшић.

Књига „Страдање“ из штампе је изашла у издању Удружења грађана Јадовно 1941. Београд – Бања Лука, а њена тема је покољ, геноцид почињен над српским народом у Независној Држави Хрватској.

Радинко Крулановић, један од рецензената промовисаног дјела, запажа да „Страдање“ јесте сваким ретком немир, страшни немир свијета који се нашао у чуду из кога говоре молитве без умољења, и гласови које нико не чује. Одјекује, Осана, Осана, а Осане нема. Има ли наде, вјере, има ли смисла живјети, (пита се пјесникиња) док јаме још нијесмо окајали, окадили, опростили, заборавили, има ли…? Одјекује њен зов: Не дам, не дам човјека, не дам да свијет обесмисли убилачка рука, не дам да безнађе зацари и све стане у крај, тугу, тишину. Јеленина храброст и бојажљивст у исто вријеме су задивљујуће“, наводи Крулановић.

Марко Ковачевић је указао на значај који ова књига има за српски народ, констатујући да је у питању капитално дјело које би требало да буде обавезно штиво у школама.

„Имам осјећај да се, до ове књиге, о ономе што се нашем народу десило у НДХ, само муцало, да је ова књига, коначно, о томе проговорила и пропјевала, а посебно је значајно зато што кроз њу имамо поновно оживљавање тих догађаја. Видимо факте, конкретне људе, чињенице и доказе који су наведени о ономе што се догодило, то су, претежено, искази свједока, а имамо и пјесникињу до које је то стигло, имамо њено пјесничко доживљавање свега тога и на крају, ми као читаоци опет све то проживљавамо. Тако се та драма непрестано понавља и обнавља у нама, урезује се у наше памћење, у сјећање и помаже нам да то страдање буде дио нашег искуства и да схватимо да је то страдање које је у основи наше вјере“, оцијенио је Ковачевић.

Сабрање је, у име Друштва црногорско-руског пријатељства, поздравио Велимир Касалица, који је био модератор вечери, а стихове је говорио глумац Велизар Вејо Касалица. Присутнима се на крају промоције кратко обратила и ауторка, Јелена Ковачевић, захваливши Друштву „Свети Георгије“ на организацији и гостопримству.