Дарко Димитријевић Фото Радио КиМ

Дарко Димитријевић нови председник огранка УНС на Косову

Име: 14. 12.2021-Darko Dimitrijevic-Predsjednik UNS za KiM; Опис: Дарко Димитријевић нови председник огранка УНС на Косову Тип: audio/mpeg

Главни и одговорни уредник Радија Гораждевац Дарко Димитријевић изабран је за новог председника огранка УНС-а на Косову на данашњој Изборној скупштини која је одржана у Дому културе у Грачаници.

Обраћајући се, Димитријевић се захвалио свим колегама које су данас биле и нису биле у Грачаници и обећао да ће наставити да ради на основу темеља који је постављен у претходном периоду.

“Борићемо се за истину да се открију починиоци свих злодела над новинарима, над онима који су убијени и киднаповани, али и да се сазна ко већ осам пута руши таблу несталим колегама Ранку Перенићу и Ђуру Славују. Доста се овде говорило и о томе да треба почети са градњом новинарског дома. Мислим да ми, као новинарско удружење, као ДНКиМ заслужујемо да тај новинарски дом коначно почне да се гради. Очекујем од својих колега у извршном одбору и лично ћу дати свој максимум да то почне, али свакако очекујем подршку и Удружења новинара Србије и Живојина Ракочевића и Будимира Ничића, који је предложен за председника одбора за изградњу тог дома овде у Грачаници”, рекао је Димитријевић.

Он је казао и да је веома важно да новинари наставе да се боре за слободу.

“Није природно да новинари буду звоно око врата политичарима. Мислим да ми треба да одзвањамо слободом, да наша реч буде уважавана, да указујемо на проблеме и да будемо оно што по природи посла који обављамо треба да будемо, а то је да будемо корективни фактор и неко огледало друштва, које ће показивати какво друштво требало да буде у будућности. Дакле, да промовишемо све оне вредности које ће допринети и општем јавном интересу”, закључио је Димитријевић.

На данашној Скупштини је усвојен извештај о раду косовског огранка УНС-а у претходном периоду, а изабрани су и нови чланови извршног одбора: Зоран Бабовић, Зорица Воргучић, Верица Вукојевић, Маја Миленковић, Оливера Радић и Маја Фићовић.

Досадашњи председник Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић је, представљајући извештај о раду, рекао да се овај огранак Удружења новинара Србије на Косову у последњих седам година препознаје по борби.

“Тешка је година за нама, не само због епидемије вируса корона, већ и због грубог и у УНС-у до сада незапамћеног покушаја дискредитације челних људи од стране бившег председника УНС-а и њему блиских људи и потцењивања рада огранка на Косову. Захваљујући нашој слози, поверењу и добром председничком кандидату Живојину Ракочевићу, завршило се на добробит целог Удружења новинара Србије. Чланство УНС-а определило се да настави развој своје еснафске организације као самосталне, независне од утицаја политичких и економских властодржаца што је предизорној години било доведено у питање”, навео је он и додао да захтев овог Друштва и у наредним годинама остаје изградња новинарског дома у Грачаници.

Током година постојања и рада, према Ничићевим речима, искристалисала се свакодневна новинарска борба у неколико праваца.

“Боља безбедност за новинаре и медијске раднике на КиМ, право на коришћење сопственог, српског језика, због чега често реагујемо на дискриминаицију којој смо изложени од стране косовских, али и међународних институција такође. Скоро свакодневно подсећамо на потребу да се истраже убиства и отмице новинара и медијских радника и одговорни казне. Добро је познат наш захтев да се оснује Међународна комисија за истраживање убистава и отмица новинара на КиМ”, казао је он.

Председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић рекао је да је овај период показао једну суштински важну ствар – да можемо радити и живети заједно, а неслагати се.

“Молим Вас да у неслагању са другима не видите своје непријатеље, да поштујете светињу дијалога, да поштујете светињу другачијег мишљења, да из сваког неспоразума у професији изађете са закључком који ће и вас и оног са којим се не слажете обогатити и који ће из тог сукоба изаћи богатији. Ми смо имали свађу која је потресла нашу новинарско медијску заједницу, зашто? Зато што нисмо слушали једни друге, зато што нисмо имали капацитета да саслушамо једни друге. Оног тренутка када се у ову професију увуче тоталитаризам и тоталитарно мишљење и увуче другачије, онда смо ми послали или активисти или слуге”, казао је он.

Ракочевић је додао да пут УНС-а треба да буде трећи пут.

“Ни слуге, ни активисти. Ја ту видим озбиљан велики ентитет људи који другачије мисле, зато је добро посвађати се на овој скупштини, зато је добро разговарати о томе шта не ваља. Ово није скуп људи који се слажу, ово је скуп различитих карактера који ову професију чине бољом и који од ове професије праве ентитет. С друге стране, молим вас, обрадујте се када вас нападају и када кажу не слажем се са вама, ево радости за мене, ево позива за мене да будем бољи, то је услов да у овом двоструком гету ми ову професију и овај ентитет који имамо сачувамо”, закључио је Ракочевић.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић је казао да је новинаре борбеност повезала и да су, без обзира на то што раде у медијима различитих власника и уређивачке политике, увек показивали солидарност када су колеге угрожене.

“Те темеље смо поставили тамо између Зочишта и Велике Хоче, то обележје несталим киднапованим новинарима Ранку Перенићу и Ђуру Славују нас сваки пут повезује и јача у нашем напору да заштитимо своје колеге, да унапредимо живот ове заједнице, рекао бих и демократију на Косову и Метохији и у целој Србији. Ми смо у томе веома успешни зато имамо и много противника који желе да управљају грађанима и медијима. Ми се томе одупиремо и упркос томе што припадамо различитим медијима привржени смо тим основним професионалним принципима и на томе морамо много да радимо”, рекао је Брајовић.

Скупштина огранка Удружења новинара Србије (УНС) на Косову одржана данас у Грачаници затражила је да косовска полиција хитно пронађе ко је осми пут срушио и однео обележје са места где су отети новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић.

Извор: uns.org.rs

Фото: Радио КиМ