Press Niksic 1

Конференција за новинаре поводом „Дана Светог Василија Острошког“: Да на благослов Светог Василија Острошког узвратимо благодарењем

Име: 03.05.2022-konferencija za novinare-niksic; Опис: Конференција за новинаре поводом „Дана Светог Василија Острошког“ Тип: audio/mpeg

Дани Светог Василија Острошког“ је традиционална културно-духовна манифестација, која се одржава од 1996. године када су се, у великој свенародној литији, мошти Светог Василија Острошког пронијеле прво кроз његову родну Херцеговину, а затим и кроз Никшић.

Ове године „Дани Светог Василија Острошког“ добијају посебан значај из два разлога: прослава јубилеја 350 година од упокојења Светог Василија, који је требао да буде обиљежен прошле године, али је због епидемиолошких мјера помјерен за ову годину, а други разлог је што Црквена општина Никшић и Општина Никшић, први пут, заједно организују ову манифестацију“, казала је у уводној ријечи Александра Ђуровић.

Манифестација ће почети 7. маја, промоцијом Зборника и изложбом фотографија у част блаженопочивших Митрополита Амфилохија и Владике Атанасија, а биће крунисана Литургијом и свенародном литијом кроз град Никшић, коју ће на дан празника – 12. маја предводити Патријарх српски Г. Порфирије са 25 епископа наше и других помијесних Цркава.

По ријечима архијерејског намјесника никшићког, протојереја-ставрофора Слободана Јокића, Свети Василије је онај најбољи од нас, заштитник свих наших домова, града Никшића и Саборног храма, тако да сви имамо обавезу да на благослов узвратимо благодарењем.

„12. маја поводом славе храма и славе града служиће се света Лутургија и централни догађај је света Литија. Оно што нас посебно радује је долазак Његове Светости Патријрха српског Г. Порфирија који ће предводити литију са више од 20 архијереја“, рекао је о. Слободан, додавши да ће овогодишња манифестација бити посвећена двојици великана нашег времена – Митрополиту Амфилохију и Владици Атанасију, који су, како је истакао, уградили себе у биће овог народа, отворили нам путеве смисла живота, и трудили се својим животом да оно што им је Бог дао подијеле другима.

„Ми као њихови наследници желимо да им се захвалимо, да прво вече посветимо управо овој двојици великана“, поручио је о. Слободан, који је новинаре упознао са веома богатим и разноврсним програмом овогодишње манифестације.

Општина Никшић и њено ново руководство су, по ријечима Марка Ковачевића, предсједника Општине Никшић, препознали „Дане Светог Василија Острошког“, годинама уназад, као најзначајнију манифестацију која се догађа у Никшићу закључно са литијом на којој се сабере на десетине хиљада људи.

„Због тога нисмо као локална управа могли да останемо и даље индиферентни према тим догађајима, већ смо одлучили да учествујемо и будемо суорганизатори „Дана Светог Василија Острошког“, што мислим да је обавеза и сваке будуће локалне самоуправе која буде на челу града под Требјесом“, навео је Ковачевић, наводећи да је Општина Никшић, имајући у виду цјелокупни живот и значај Светог Василија, успоставила сарадњу са Општином Требиње да би ове године манифестација обухватила читаву географију Светитељевог живота од Поповог поља до Острога.

На конференцији је говорио и Митар Бараћ, директор Туристичке организације Никшић, који је указао на значај вјерског туризма, који у последњих 10 година, сматра он, биљежи велики раст. Световасилијевска литија, сматра Бараћ, јесте лијепа прилика за промовисање туристичких потенцијала Никшића.