Press Niksic 1

Konferencija za novinare povodom „Dana Svetog Vasilija Ostroškog“: Da na blagoslov Svetog Vasilija Ostroškog uzvratimo blagodarenjem

Ime: 03.05.2022-konferencija za novinare-niksic; Opis: Konferencija za novinare povodom „Dana Svetog Vasilija Ostroškog“ Tip: audio/mpeg

Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ je tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija, koja se održava od 1996. godine kada su se, u velikoj svenarodnoj litiji, mošti Svetog Vasilija Ostroškog pronijele prvo kroz njegovu rodnu Hercegovinu, a zatim i kroz Nikšić.

Ove godine „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ dobijaju poseban značaj iz dva razloga: proslava jubileja 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija, koji je trebao da bude obilježen prošle godine, ali je zbog epidemioloških mjera pomjeren za ovu godinu, a drugi razlog je što Crkvena opština Nikšić i Opština Nikšić, prvi put, zajedno organizuju ovu manifestaciju“, kazala je u uvodnoj riječi Aleksandra Đurović.

Manifestacija će početi 7. maja, promocijom Zbornika i izložbom fotografija u čast blaženopočivših Mitropolita Amfilohija i Vladike Atanasija, a biće krunisana Liturgijom i svenarodnom litijom kroz grad Nikšić, koju će na dan praznika – 12. maja predvoditi Patrijarh srpski G. Porfirije sa 25 episkopa naše i drugih pomijesnih Crkava.

Po riječima arhijerejskog namjesnika nikšićkog, protojereja-stavrofora Slobodana Jokića, Sveti Vasilije je onaj najbolji od nas, zaštitnik svih naših domova, grada Nikšića i Sabornog hrama, tako da svi imamo obavezu da na blagoslov uzvratimo blagodarenjem.

„12. maja povodom slave hrama i slave grada služiće se sveta Luturgija i centralni događaj je sveta Litija. Ono što nas posebno raduje je dolazak Njegove Svetosti Patrijrha srpskog G. Porfirija koji će predvoditi litiju sa više od 20 arhijereja“, rekao je o. Slobodan, dodavši da će ovogodišnja manifestacija biti posvećena dvojici velikana našeg vremena – Mitropolitu Amfilohiju i Vladici Atanasiju, koji su, kako je istakao, ugradili sebe u biće ovog naroda, otvorili nam puteve smisla života, i trudili se svojim životom da ono što im je Bog dao podijele drugima.

„Mi kao njihovi naslednici želimo da im se zahvalimo, da prvo veče posvetimo upravo ovoj dvojici velikana“, poručio je o. Slobodan, koji je novinare upoznao sa veoma bogatim i raznovrsnim programom ovogodišnje manifestacije.

Opština Nikšić i njeno novo rukovodstvo su, po riječima Marka Kovačevića, predsjednika Opštine Nikšić, prepoznali „Dane Svetog Vasilija Ostroškog“, godinama unazad, kao najznačajniju manifestaciju koja se događa u Nikšiću zaključno sa litijom na kojoj se sabere na desetine hiljada ljudi.

„Zbog toga nismo kao lokalna uprava mogli da ostanemo i dalje indiferentni prema tim događajima, već smo odlučili da učestvujemo i budemo suorganizatori „Dana Svetog Vasilija Ostroškog“, što mislim da je obaveza i svake buduće lokalne samouprave koja bude na čelu grada pod Trebjesom“, naveo je Kovačević, navodeći da je Opština Nikšić, imajući u vidu cjelokupni život i značaj Svetog Vasilija, uspostavila saradnju sa Opštinom Trebinje da bi ove godine manifestacija obuhvatila čitavu geografiju Svetiteljevog života od Popovog polja do Ostroga.

Na konferenciji je govorio i Mitar Barać, direktor Turističke organizacije Nikšić, koji je ukazao na značaj vjerskog turizma, koji u poslednjih 10 godina, smatra on, bilježi veliki rast. Svetovasilijevska litija, smatra Barać, jeste lijepa prilika za promovisanje turističkih potencijala Nikšića.