Otac Velibor Džomić

O. Velibor Džomić: Potvrdila se ispravnost naših stavova o spornim diskriminatornim odredbama Zakona

Ime: 30.07. 2020 Razgovor sa ocemo. Veliborom Dzomicem; Opis: Kapacitet dijaloga sačuvati za poslije izbora Tip: audio/mpeg

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske smatra da su pregovori sa vladinim ekspertskim timom o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti ipak donekle pomjerili prošlogodišnji nepomjerljiv stav vlade o izmjeni spornih tačaka ovog zakona.

Ipak se pomjera. Vi se sjećate, tokom 2019. godine bio je nepomjerljiv stav predstavnika vlade da jednostavno mi treba da čujemo to što oni hoće, i da aminujemo to što oni hoće. Naravno, crkva na to nije mogla da pristane, odnosno ne može da pristane na bilo šta što je u suprotnosti sa Jevanđeljem i sa onim što jeste crkveni poredak, crkveno ustrojstvo i što jeste pravo i interes crkve. Kada je usvojen zakon, na onakav način u noći između 26. i 27. decembra prošle godine, izgovoreno je da nema priče o bilo kakvoj promjeni ili izmjeni zakona, nego samo o primjeni zakona. Prvo je bilo priča da nema dijaloga, pa onda da nema priče o promjeni odnosno izmjeni zakona, a onda smo ipak došli do dijaloga na najvišem nivou, između predstavnika naše crkve, između episkopa koji imaju kanonsku jurisdikciju na teritoriji Crne Gore i predstavnika vlade, a potom i na ekspertskom nivou između stručnih predstavnika naše crkve i Vlade Crne Gore. Onda je opet bilo da nema pomjeranja oko ovoga ili onoga pa evo vidjeli smo da smo se pomjerili i oko upravnog i sudskog postupka, pa smo se pomjerili i oko one odredbe po kojoj je bilo propisano da će shodno članu 64. Zakona, nakon završetka upravnog postupka takozvanog preknjižavanja crkvene imovine na državu, kako smo mi to nazvali, državni organ odlučiti o daljem načinu korišćenja, pa je onaj advokat to objašnjavao time da nije ništa strašno da crkva bude i poslastičarnica, picerija ili neki drugi javni objekat, dakle onda smo došli do toga da smo se pomjerili i u tom dijelu da su predstavnici vlade predložili da čak i u slučaju kada bi se u sudskom postupku dokazalo, što je po meni nemoguće pravo svojine države nad nekom crkvom ili manastirom ili nekom crkvenom nepokretnošću, da bi vjerska zajednica koja koristi tu crkvenu imovinu i te sakralne vjerske objekte to i dalje nastavila“, kazao je Džomić za Radio Svetigoru.