Отац Велибор Џомић

О. Велибор Џомић: Потврдила се исправност наших ставова о спорним дискриминаторним одредбама Закона

Име: 30.07. 2020 Razgovor sa ocemo. Veliborom Dzomicem; Опис: Капацитет дијалога сачувати за послије избора Тип: audio/mpeg

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске сматра да су преговори са владиним експертским тимом о Закону о слободи вјероисповјести ипак донекле помјерили прошлогодишњи непомјерљив став владе о измјени спорних тачака овог закона.

Ипак се помјера. Ви се сјећате, током 2019. године био је непомјерљив став представника владе да једноставно ми треба да чујемо то што они хоће, и да аминујемо то што они хоће. Наравно, црква на то није могла да пристане, односно не може да пристане на било шта што је у супротности са Јеванђељем и са оним што јесте црквени поредак, црквено устројство и што јесте право и интерес цркве. Када је усвојен закон, на онакав начин у ноћи између 26. и 27. децембра прошле године, изговорено је да нема приче о било каквој промјени или измјени закона, него само о примјени закона. Прво је било прича да нема дијалога, па онда да нема приче о промјени односно измјени закона, а онда смо ипак дошли до дијалога на највишем нивоу, између представника наше цркве, између епископа који имају канонску јурисдикцију на територији Црне Горе и представника владе, а потом и на експертском нивоу између стручних представника наше цркве и Владе Црне Горе. Онда је опет било да нема помјерања око овога или онога па ево видјели смо да смо се помјерили и око управног и судског поступка, па смо се помјерили и око оне одредбе по којој је било прописано да ће сходно члану 64. Закона, након завршетка управног поступка такозваног прекњижавања црквене имовине на државу, како смо ми то назвали, државни орган одлучити о даљем начину коришћења, па је онај адвокат то објашњавао тиме да није ништа страшно да црква буде и посластичарница, пицерија или неки други јавни објекат, дакле онда смо дошли до тога да смо се помјерили и у том дијелу да су представници владе предложили да чак и у случају када би се у судском поступку доказало, што је по мени немогуће право својине државе над неком црквом или манастиром или неком црквеном непокретношћу, да би вјерска заједница која користи ту црквену имовину и те сакралне вјерске објекте то и даље наставила“, казао је Џомић за Радио Светигору.