Косметска кандила

Косметска кандила XCII

Име: 17. 07. 2021 KOSMETSKA KANDILA SVETI VRACI U ZOCISTU I OTAC STEFAN MILENKOVIC; Опис: Емисија-Косметска кандила Тип: audio/mpeg

На празник Светих бесребреника Козме и Дамјана 14. јула 2021. године манастир посвећен овим Светитељима у Зочишту код Ораховца прославио је своју славу

 

Светом архијерејском литургијом началствовао је Његово преосвештенство Епископ Рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије, јавила је нашем Радију Оливера Радић, новинар и професор из Ораховца.

Преосвећеном Владики саслуживао је игуман манастира Архимандрит Стефан са још 14 свештенослужитеља из Епархија рашко-призренске, нишке и Митрополије црногорско-приморске, међу којима су били и игумани манастира Светих Архангела код Призрена Архимандрит Михаило, Бањске отац Данило, Дубоког Потока отац Ромило, као и проректор Богословије у Призрену јеромонах Исидор. На Литургију су се сабрале и монахиње из Ђаковице, Светог Димитрија из Сушице и многобројни вјерници са свих страна, као и педесетак расељених мјештана Зочишта.

Подсјетивши на прочитано Свето Јеванђеље, Владика Теодосије је рекао да “све оно што је Господ чинио овдје на земљи, Он је то дао и Својим светим ученицима, да се и даље пројављује сила Божија пројављује кроз мале, немоћне, незнатне, да та сила Божија није од овога света”. Свети врачи су исцељивали сав живи свет, имајући “ону љубав коју је Господ пројављивао”, а то је “исконска, вечна љубав Божија, која никад не престаје” рекао је Владика Теодосије.

У вријеме када су монаси били протерани и када се мржња пројавила на овом месту, после спаљивања манастира и рушења цркве, “силом Божијом и дејством светих Врача и нашом љубављу према овом месту, ово место је поново заживело, светиња је васкрсла и сада још јаче сија и светли свима нама” нагласио је Владика који је подвукао да “оно што је од Бога, не могу људи да убију, покваре и обесвете. Оно што је Бог дао – то траје” рекао је Владика Теодосије.

Ове године домаћини су били Миљан Божовић из Зубиног Потока и Небојша Николић из Лапљег села, а за следећу годину су се пријавили Стефан Гуџић из Добротина, Мирко Арсић из Лапљег Села и Ђорђе Ђорђевић из Црквених Водица у општини Обилић.

На крају је Преосвећени Владика честитао колачарима пожелевши им да их свети бесребреници укрепе и благослове, како би се сабрали и следеће године.

 

У другом дијелу емисије посвећене Светој српској земљи Косову и Метохији у којој говоримо о њеним светињама и кандилима која у њима сијају вјечном, неугаслом свјетлошћу, говоримо о манастиру Светих врача Козме и Дамјана у Зочишту надомак Ораховца, чије монашко кандило је претрајало многа страдања па и ово последње када је Светиња била потпуно разорена експлозивом 1999. године од стране албанских екстремиста.

Чућемо разговор који смо 2019. године за потребе ове емисије водили са Архимадритом Стефаном (Миленковићем) игуманом ове Светиње.

Село Зочиште са црквом Св. Врача помиње се први пут у повељи Стефана Дечанског 1327. године, по народном предању црква је “300 година старија од Дечана”. Испод цркве налази се природан извор Врело, чија се вода у народу сматра љековитом, посебно за лијечење болести очију, по чему ово мјесто и добило име.

Ова Светиња чува чудотворне мошти Светих врача Козме и Дамјана, бесјцјен бисер православља чије Свете мошти чудотворе и ицсјељују душе жедне и гладне Бога живога. Небројена су чуда и исцјељења којима нас Бог дарује на молитве Светих врача Козме и Дамјана а највеће чудо је обнова ове Свете обитељи која је до темеља била порушена од стране албанских екстремиста у септембру 1999. године.

И данас, у манастир у којем се догађају бројна чудесна исцјељења, долази велики број православних вјерника, странаца, али и Албанаца, муслимана из околине, који светињи приступају са вјером и великим поштовањем.

Монаси манастира вратили су се у Зочиште после 17. марта 2004. године. Посебна заслуга за обнову овог хришћанског објекта, припада италијанском контигенту КФОР-а, који је задужен за његово обезбеђење, као и генералу Ерику Данилу и његовом заменику, немачком пуковнику Ерхарду Билеру, koji je истакао обнову манастира као један од приоритета у току свог мандата. Крајем 2006. године радови на обнови цркве су били приведени крају. За градњу је коришћен камен од порушене старе цркве, а нова црква је по облику скоро идентична предходној. Мошти чудотворних светаца су биле враћене на место где иначе припадају. Ово је први обновљен православни објекат од преко 150 порушених цркава за осам година.

Отац Стефан је прије 30 година дошао о манастир Црну реку, монашки пут га води у манастир Високе Дечане гдје је и замонашен, потом у Свете Архангеле гдје је био игуман, у Бањску, да би затим дошао у манастир Светих врача у Зочишту гдје је већ 11 година на челу ове Светиње.