Косметска кандила

Косметска кандила XCVIII

Име: 18. 09. 2021 KOSMETSKA KANDILA MEDIMUS; Опис: Шести фестивал средњовековне музике “Медимус” Тип: audio/mpeg

Шести фестивал средњовековне музике “Медимус” крајем августа одржан у атријуму цркве Светог Спаса у Призрену

 

У предивном амбијенту у атријуму цркве Светог Спаса у Призрену 29. августа је почео шести фестивал средњовековне музике “Медимус”, који је ове године био посвећен седамстогодишњици манастира Грачаница и спомену на њеног ктитора краља Милутина, а који је организовало Друштво пријатеља манастира Свети Архангели и Дом културе Грачаница, под покровитељсвом Министарства културе Владе  Републике Србије.

Уметнички директор фестивала “Медимус” Дарко Карајић у обраћању окупљенима истакао је значај средњовековне музике у српској култури, као и то да музика има моћ да спаја и уједињује људе.

Прве вечери фестивала концерте су одржали ансабл “Агија” из Београда и интернационални асамбл “Византика”, који су својим наступом одушевили присутне.

,,Поред тога што нам је велико задовољство и част што смо вечерас овде, такође смо и јако потресени кад дођемо и свирамо овако дивној публици на овом светом месту. Публика, амбијент, историја која се прожима кроз сваки камен и обавија цео град нас оставља без текста”, рекао је Жорж Грујић из ансамбла “Византика”.

Посетиоци фестивала “Медимус” истичу да су им осећања помешана. Док неки фестивалу присуствују сваке године и истичу да се осећају као код своје куће, другима је пак ово први пут да су у Призрену након дуге двадесетдве године.

“Када се средњовековна музика слуша у аутентичном амбијенту средњовековља онда је догађај употпуњен, јер је музика пола догађаја, амбијент је она друга половина. Већ годинама из Београда долазимо и не само на фестивал, већ и другим данима посећујемо Призрен и цркву Светог Спаса”.

“Долазим из Косовске Митровице и први пут сам на фестивалу. Први пут сам и у Призрену после 1999. године, тако да су осећања помешана, осећам тугу, али и радост што сам овде и што смо окупљени у оволиком броју”.

“Медимус” фестивал је најзначајнија манифестација из области музичких уметности у протеклом периоду у граду Призрену.

 

Са ансамблом Агиа из Београда на  Фестивалу  Медимус у Призрену

На Медимус фестивалу средњовековне музике који је одржан последњих дана августа у Призрену, своје концерте су у атријуму цркве Св. Спаса у Подкаљаји, у првој вечери одржали ансамбли  “Агиа” и “VisAntiqua”, док је концерт ансамбла “Медимус” заказан за друго вече фестивала због епидемиолошке ситуације био отказан.

Фестивал је одржан шесту годину за редом, а био је посвећен 700 годишњици манастира Грачанице и спомену на њеног ктитора краља Милутина(1321).

У препуном атријуму цркве Светог Спаса у прелепој атмосфери ансамбл Агиа је осим црквених химни и молитви, отпевао и неколико косовских песама.

Учесници фестивала и организатори су, као и сваке године, били смештени у манастиру Светих Архангела код Призрена, а своје емоције и утиске са самог наступа али и боравка на Косову и Метохији са нашим читаоцима поделили су чланови ансамбла Агиа: Ивана Арсенијевић, Биљана Старешина, Иван Нисингер, Зорана Срдић и Марија Јосиповић.

Ивана Арсенијевић нам је представила ансамбл и казала да се појање у атријуму цркве Св. Спаса другачије чује од појања на било ком другом месту:

Биљана Старешина је већ долазила и наступала у Призрену 2017. године на Спасовдан и радосна је што је могла опет да дође и опет доживи исте емоције за које нема правих речи да их опише.

Трећи члан ансамбла Агиа, Зорана Срдић, је  вероучитељ у једној школи у Београду и прву пут је дошла на Косово и Метохију. Све песме о Косову које је до сада певала су тек сада добиле смисао:

Зорана ради у школи у Лештанима и Винчи код Београда где је много Срба који су отишли са Косова и Метохије после 1999.године. Деца са којом ради углавном знају песме са Косова и Метохије које она на часу уз градиво из веронауке обрађује. Али, како нам је рекла тек сад ће их она на прави начин анализирати:

Марија Јосиповић је дипломирани теолог и дугогодишњи хорски певач, а ансамблу Агиа се последња прикључила и озбиљније почела да се бави музиком на предлог Биљане Старешине. Она је до сада већ четири пута била на Косову и Метохији, два пута на славу у манастир Дечане, а два пута у Девич. Са нама је поделила утиске са  Медимуса, али и са ранијих путовања.

Једини мушки члан екипе Иван Нисингер иконописац, стални члан српско-византијског хора Мојсије Петровић је први пут дошао на Косово и Метохију.  Додуше, био је као четворогодишњи дечак у Пећ где му је деда сахрањен и после тога никад више. Видно узбуђен нам је рекао да је са радошћу прихватио позив да дође и ,,припомогне,,у појању екипи из Агие:

Иван је дугогодишњи пријатељ са парохом призренским оцем Јованом Радићем, па је сусрет са њим у Призрену  додатно увеличао његову радост:

Оливера Радић

 

Сама идеја фестивала Медимус почива на чињеници да је средњовековни музичар познат као Драган Призренац свирао на трговима Дубровника али и на крунисању цара Душана, 16. априла 1346. у Скопљу. Он је свирао царско коло уз пратњу лаутара. Један од зачетника и уметнички директор Фестивала Медимус је др Дарко Карајић, и сам покретач школе лауте у школству Србије и професор гитаре на Факултету музичке уметности у Београду.

На тонском запису емисије и извјештају са овогодишњег “Медимуса” благодаримо сестри Оливери Радић новинару и професору из Ораховца.