Косметска кандила

Косметска кандила CV

Име: 17.12.2022-Kosmetska kandila-S. Petrovic,G. Radovanovic i A. Cup-Vinarija Petrovic; Опис: "17.12.2022-Kosmetska kandila-S. Petrovic,G. Radovanovic i A. Cup-Vinarija Petrovic". Тип: audio/mpeg

У овој емисији серијала ,,Косметска кандила“, емисији о светињама и догађајима на Светој српској земљи Косову и Метохији, говоримо о актуелним дешавањима у Великој Хочи и на барикадама које су Срби поставили на граничним прелазима Јариње и Брњак у знак протеста због хапшења бившег полицајца Дејана Пантића.

Гости емисије су Срђан Петровић власник Винарије ,,Петровић“ из Велике Хоче, Горан Радовановић редитељ филма ,,Чекајући Хандкеа“ и Анђелка Ћуп новинар, а преносимо и текст ,,Насиље страх и освета“ који је објавила ,,Политика“ чији је аутор предсједник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић, коме благодаримо и на тонским записима дешавања испред куће Петровића у Великој Хочи 8. децембра 2022. године.

Срђан Петровић из Велике Хоче: “Ми смо овдје своји на своме!“

Срђан Петровић из Велике Хоче,,Ми смо овдје своји на своме. Настављамо да радимо на својој земљи. Грожђе ће рађати и ми ћемо поново правити вино. Захвалан сам свима на подршци“-поручио је, између осталог, у разговору за Радио ,,Светигору“ Срђан Петровић власник винарије “Петровић“ из Велике Хоче који је шеста генерација винара Петровића, преносећи нам шта се дешавало 7. и 8. децембра када су његовој породици такозвани “цариници” самопроглашене државе Косово отели око 43.000 литара вина.
,,Да Бог да да ово буде последњи тужан дан за српску енклаву”, каже Петровић, осврћући се на догађаје који су претходили овом дешавању. Мишљења је да је овом насиљу Албанаца претходило приказивање филма ,,Чекајући Хандкеа” редитеља Горана Радовановића у Грачаници којем је присуствивао, као и свако свједочење истине о Србима у јужној Српској покрајини.

Додао је да је проблем настао, како су му цариници рекли, и због пробних 10 боца вина са ћириличном етикетом на којој је написано име земље поријекла – Србија, које нису ни пуштене у промет.

Петровић захваљује манстиру Хичандар, држави Србији и предсједнику Александру Вучићу на пријему и подршци, винарима из Републике Српске и свим људима који су, у овом тешком тренутку, пружили подршку њему и његовој породици.

Знаменити српски редитељ Горан Радовановић је у знак подршке породици Петровић из Велике Хоче, којој је полиција привремених институција у Приштини 8. децембра заплијенила вино из породичне Винарије, омогућио најширој јавности бесплатно гледање филма ,,Чекајући Хандкеа” на интернет платформи “Вимео”. Главни јунак овог документарца је управо власник Винарије г. Срђан Петровић који је, сазнавши да је Петер Хандке добио Нобелову награду за књижевност, одлучио да постави плочу са његовим рељефним ликом на својој винарији, у којој је славни писац више пута боравио.

Филм са енглеским титлом, кији вам топло препоручујемо, можете одгледати на следећем линку.

Шифра (password) за гледање је: cekajucihandkea2021.

Филм Плакат

Гостујући на нашем Радију у емисији ,,Косметска кандила“ пред премијеру свог филма у Српској кући у Подгорици Горан Радовановић нам је испричао како је, кроз потресну причу о приликама у изолованој српској енклави Велика Хоча код Ораховца, у свјим филмовима крајње објективно, непристрасним језиком камере покушавао да свједочи о изазовима, пркосу и вјери као ослонцима опстанка на страдалној Светој Српској земљи, Метохији и Косову.

Редитељ Горан РадовановићГоран Радовановић је у разговору подијелио и неке сопствене утиске и доживљаје током боравка у Метохији и на Косову, о искуствима током снимања филмова које је посветио истини о страдалништву косовских Срба, говорећи о понечему што није могло да се исприча и прикаже филмским језиком.

Филм “Чекајући Хандкеа“ настао је као потреба аутора да се на неки начин захвали великом пријатељу српског народа Петеру Хандкеу на љубави коју је на више начина посвједочио према српском народу и његовој Светој земљи-Косову и Метохији.

Шта је за њега лично Косово и Метохија и Косовски завјет и колико је тамо пронашао себе како у дивној умјетности коју ствара тако и у духовности, свједочи нам аутор и филмова “Енклава“ и “Чекајући Хадкеа“- Горан Радовановић.

У емисији доносимо и текст који је објавила ,,Политика“ који носи назив ,,Насиље, страх и освета“ чији је аутор Живојин Ракочевић благодарећи коме и преносиме дјелиће атмосфере тог 8. децембра испред Винарије ,,Петровић“ у Великој Хочи.

Новинар Анђелка Ћуп: “Последња дешавања у великој Хочи били су можда најтежи тренуци у мојој професионалној каријери“

Andjelka CupГлавна и одговорна уредница портала Gracanicaonline, репортер Euronews Србија Анђелка Ћуп говорила је за наш Радио о актуелним дешавањима на Косову и Метохији. Јавила нам се управо са барикада са информациијом да на барикадама дјелује мирно.

,,Тај мир је привидан. Међу окупљеним народом има и туге и бијеса, има и расположења. Људи се грију ложећи ватру у бурадима. Окупљени Срби су овога пута одлучни да остану до испуњења захтјева. Надамо се да неће доћи до страдања са било које стране. Разлог за барикаде је хапшење људи неосновано оптужених од стране Албанаца. Како смо успјели да сазнамо Дејан Пантић се налази у Јарињу“- преноси нам Анђелка дешавања са барикада онолико колико јој то временски дозвољава пауза између два репортерска укључења.

Она додаје да су Срби, осим на државу, највише ослоњени на нашу Свету Цркву која је кроз све ове тешке године осигуравала опстанак свом народу на Светој српској земљи Косову и Метохји и додаје да ће трајање барикада зависити од Божије воље.

Новинарка Анђелка Ћуп, која се три пута у животу нашла у избјегличкој колони, је 1995. године избјегла из Босанског Петровца, одакле је са своје тоје дјеце дошла у Грачаницу, осјетивши да је дошла ,,дому Оца својега”.

Ипак, као један од најтежих дана у својој професионалној каријери Анђелка Ћуп наводи 7. и 8. децембар 2022. године када је извјештавала са дешавања у Великој Хочи, када су породици Петровић одузели вино.

Свједочила сам тог дана бруталном насиљу Албанаца над Петровићима и мјештанима Велике Хоче који су пружали подршку својим комшијама, показујући шта чека сваког оног ко се дрзне да каже и покаже да је Србин“- каже Анђелка Ћуп.

На овогодишњем Међународном фестивалу документарног филма и телевизијских форми ГРАФЕСТ, који је одржан у Дому културе у Грачаници, Анђелки је додијељена трећа награда за рад “Сваки гроб је једна мала Црква” који говори о порушеним православним гробљима на Косоову и Метохији.

,,Путујући по Косову видјела сам тугу нашу. Да снимим ову репортажу помогла ми је професор Митра Рељић“- каже Анђелка.

Са Анђелком смо разговарали и о томе колико је тешко жени новинару да ради на Косову, о томе са који се све проблемима сретала у свом раду, шта је покреће да не одустанете од многих искушења која има у новинарском послу, о томе како живе Срби у Грачаници и шта су им највећи проблеми, а осврнули смо се и на ратна дешавања на Косову и Метохији 1999. и 2004. године.

Она је упитила снажну поруку свим Србима да што чешће долазе на Косово и у Метохију својима и на своје.

Слободанка Грдинић