Косметска кандила

Косметска кандила LIV

Име: 54 KOSMETSKA KANDILA OTAC MILOS VESIN PREDAVANJE U GRACANICI; Опис: Емисија-Косметска кандила Тип: audio/mpeg

Протојереј-ставрофор др Милош Весин:  Koсово извор српске православне радости и снаге“

 

Дом културе „Грачаница“ организовао је 19. јула 2020. године трибину „Koсово извор српске православне радости и снаге“, на којој је говорио протојереј-ставрофор др Милош Весин из Чикага.

У својој изузетно надахнутој и инспиративној беседи проф.др Милош Весин најпре је одговорио на питање на чему он заснива реални оптимизам Косова и косовског питања.

„Стара Србија, Косово и Метихија није ни прошлост, ни садашњост него је то камен темељац нашег трајања, али истовремено небоземни знак који нам указује где је пут  и који је то пут који води у будућност. Оно највредније што имамо на КиМ је, пре свега, нераскидива веза између свих наших светиња толиких цркава, манастира, капела и гробаља“, истакао је професор Весин.

Он је говорио и о проблему Албанаца и неминовности живота Срба и Албанаца, ако не, како је рекао, једни са другима онда једни поред других.

„Колико год да вам је тешко и да вам се учини да је и небо далеко а људи још даље, да вас нико не разуме, да је све више проблема а вас можда све мање, нас када дођемо са других простора света, не може а да не обрадује чињеница коју чусмо на многим местима да се све више српске деце рађа у многим српским местима на КиМ“, нагласио је проф. Весин.

Предавањем у Дому културе у Грачаници проф. др Милош Весин, парох јужночикашки, завршио је седмодневну посету јужној српској покрајини, чији је главни циљ, како је истакао, да људима у дијаспори пренесе како живе Срби на Косову и Метохији.