Kosmetska kandila

Kosmetska kandila LIV

Ime: 54 KOSMETSKA KANDILA OTAC MILOS VESIN PREDAVANJE U GRACANICI; Opis: Emisija-Kosmetska kandila Tip: audio/mpeg

Protojerej-stavrofor dr Miloš Vesin:  Kosovo izvor srpske pravoslavne radosti i snage“

 

Dom kulture „Gračanica“ organizovao je 19. jula 2020. godine tribinu „Kosovo izvor srpske pravoslavne radosti i snage“, na kojoj je govorio protojerej-stavrofor dr Miloš Vesin iz Čikaga.

U svojoj izuzetno nadahnutoj i inspirativnoj besedi prof.dr Miloš Vesin najpre je odgovorio na pitanje na čemu on zasniva realni optimizam Kosova i kosovskog pitanja.

„Stara Srbija, Kosovo i Metihija nije ni prošlost, ni sadašnjost nego je to kamen temeljac našeg trajanja, ali istovremeno nebozemni znak koji nam ukazuje gde je put  i koji je to put koji vodi u budućnost. Ono najvrednije što imamo na KiM je, pre svega, neraskidiva veza između svih naših svetinja tolikih crkava, manastira, kapela i grobalja“, istakao je profesor Vesin.

On je govorio i o problemu Albanaca i neminovnosti života Srba i Albanaca, ako ne, kako je rekao, jedni sa drugima onda jedni pored drugih.

„Koliko god da vam je teško i da vam se učini da je i nebo daleko a ljudi još dalje, da vas niko ne razume, da je sve više problema a vas možda sve manje, nas kada dođemo sa drugih prostora sveta, ne može a da ne obraduje činjenica koju čusmo na mnogim mestima da se sve više srpske dece rađa u mnogim srpskim mestima na KiM“, naglasio je prof. Vesin.

Predavanjem u Domu kulture u Gračanici prof. dr Miloš Vesin, paroh južnočikaški, završio je sedmodnevnu posetu južnoj srpskoj pokrajini, čiji je glavni cilj, kako je istakao, da ljudima u dijaspori prenese kako žive Srbi na Kosovu i Metohiji.