Косметска кандила

Косметска кандила LIV

Име: 22.08.2020 br. 54 KOSMETSKA KANDILA GODISNJICA UBISTVA SLAVUJA I PERENICA OLIVERA ZIVOJIN I JELENA; Опис: Посвећено несталим колегама Ђуру Славују и Ранку Перенићу Тип: audio/mpeg

Посвећено несталим колегама Ђуру Славују и Ранку Перенићу

Новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић нестали су 21. августа 1998. године, прије 22 године, када су кренули ка манастиру Светих Врача у Зочишту да ураде прилог о повратку отетих монаха.

Виђени су у Великој Хочи, у пријеподневним сатима, одакле су грешком скренули са пута Велика Хоча Зочиште, и пошли колским путем који је у то време био под контролом терористичке Ослободилачке војске Косова. Аутомобил у којем су били, плава Застава 128, никада није пронађен.

Представници Удружења новинара Србије петак 21. августа 2020. године су, код спомен обележја „Тражимо их“ крај пута Велика Хоча–Зочиште, обиљежили 22.годишњицу од отмице новинара Радио Приштине Ђура Славуја и Ранка Перенића. На спомен плочи коју је УНС на месту отмице у мају прошле године осми пут поставио (пошто су је седам пута рушили) на српском и албанском језику пише,, Овдје су 21.августа 1998.године отете наше колеге новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Тражимо их”. Новинари су развили транспарент са поруком ,, Вратите нам наше колеге” и са места отмице поручили да од расветљавања судбина убијених и несталих новинара од 1998. године на Косову и Метохије зависи слобода професије.

Поруку су послали Будимир Ничић, председник Друштва новинара Србије на Косову и Метохији, затим Јелена Петковић, која се бави истраживањем отмица новинара на КиМ, Горан Аврамовић члан Суда части УНСа и новинар Живојин Ракочевић.

Ничић, је код споменика несталих новинара, рекао да се истина о киднапованим и убијеним новинарима, без обзира на веру и нацију, мора открити.

Новинарка из Београда и члан УНС-а Јелена Петковић је напоменула да је врло важно показати солидарност и подршку породицама које су изгубиле своје најмилије.

Члан Суда части УНС-а и главни и одговорни уредник РТВ Ким, Горан Аврамовић, истиче да је рад Специјалистичких већа суда у Хагу „вероватно последња прилика да међународна заједница покаже да јој је стало да се расветли судбина отетих и несталих“.
Новинар Живојин Ракочевић сматра, „да ако је судити по броју убијених и несталих новинара и медијских радника, и ако се према томе цени слобода овог простора, онда се ми налазимо на потпуном дну“.

Благодарећи сестри Оливери Радић новинару и професору из Ораховца доносимо тоснки запис са обиљежавања годишњице.

Оливера је са нама подијелила своја потресна сјећања на те дане страдања нашег народа у Ораховцу и Великој Хочи, када је потрта обновљене ораховачке цркве ,,постала гробље за убијене Србе“.

Књижевник и новинар Живојин Ракочевић у разговору за Радио “Слово љубве”, данас на 22. годишњицу нестанка колега новинара Ђура Славуја и Ранка Перинића на путу ка Зочишту, најпре говори о трагичном билансу који се биљежи у нашој јужној покрајини када је у питању страдање медијских радника.

“Међународна заједница је постала заштитник оних који наносе неправду другима”, оцењује г. Ракочевић који између осталог наводи да је “када живите у гету потпуно природно да се сусрећете са идејом да правда не постоји за вас”. “Ми знамо, међутим, да иза овог постоји и долази слобода. Правда ће доћи, ми то знамо” наглашава наш књижевник.

Већ 20 година породице и Удружење новинара Србије покушавају да сазнају неке нове информације о 15 убијених и несталих новинара на КиМ. Удружење је 2016. године почело истраживање о томе шта се десило са истрагама, али међународне институције не само да немају одговоре, већ не поседују ни адекватну документацију.

О томе смо 8. фебруара, поводом седмог рушења надгробне плоче убијеним колегама, разговарали са новинаром- истраживачом Јеленом Петковић из Удружења новинара Србије која ради на истрази о убијеним и киднапованим новинара на Косову и Метохији.
Јелена, која је истраживала нестанак новинара Славуја и Перенића, открива нам до каквих података су дошли, када је у питању њихов, као и када је у питању нестанак још 15 новинара, и да ли је ово истраживање дало неки помак ка расвјетљавању судбине наших колега.