Kosmetska kandila

Kosmetska kandila LIV

Ime: 22.08.2020 br. 54 KOSMETSKA KANDILA GODISNJICA UBISTVA SLAVUJA I PERENICA OLIVERA ZIVOJIN I JELENA; Opis: Posvećeno nestalim kolegama Đuru Slavuju i Ranku Pereniću Tip: audio/mpeg

Posvećeno nestalim kolegama Đuru Slavuju i Ranku Pereniću

Novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić nestali su 21. avgusta 1998. godine, prije 22 godine, kada su krenuli ka manastiru Svetih Vrača u Zočištu da urade prilog o povratku otetih monaha.

Viđeni su u Velikoj Hoči, u prijepodnevnim satima, odakle su greškom skrenuli sa puta Velika Hoča Zočište, i pošli kolskim putem koji je u to vreme bio pod kontrolom terorističke Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen.

Predstavnici Udruženja novinara Srbije petak 21. avgusta 2020. godine su, kod spomen obeležja „Tražimo ih“ kraj puta Velika Hoča–Zočište, obilježili 22.godišnjicu od otmice novinara Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića. Na spomen ploči koju je UNS na mestu otmice u maju prošle godine osmi put postavio (pošto su je sedam puta rušili) na srpskom i albanskom jeziku piše,, Ovdje su 21.avgusta 1998.godine otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih”. Novinari su razvili transparent sa porukom ,, Vratite nam naše kolege” i sa mesta otmice poručili da od rasvetljavanja sudbina ubijenih i nestalih novinara od 1998. godine na Kosovu i Metohije zavisi sloboda profesije.

Poruku su poslali Budimir Ničić, predsednik Društva novinara Srbije na Kosovu i Metohiji, zatim Jelena Petković, koja se bavi istraživanjem otmica novinara na KiM, Goran Avramović član Suda časti UNSa i novinar Živojin Rakočević.

Ničić, je kod spomenika nestalih novinara, rekao da se istina o kidnapovanim i ubijenim novinarima, bez obzira na veru i naciju, mora otkriti.

Novinarka iz Beograda i član UNS-a Jelena Petković je napomenula da je vrlo važno pokazati solidarnost i podršku porodicama koje su izgubile svoje najmilije.

Član Suda časti UNS-a i glavni i odgovorni urednik RTV Kim, Goran Avramović, ističe da je rad Specijalističkih veća suda u Hagu „verovatno poslednja prilika da međunarodna zajednica pokaže da joj je stalo da se rasvetli sudbina otetih i nestalih“.
Novinar Živojin Rakočević smatra, „da ako je suditi po broju ubijenih i nestalih novinara i medijskih radnika, i ako se prema tome ceni sloboda ovog prostora, onda se mi nalazimo na potpunom dnu“.

Blagodareći sestri Oliveri Radić novinaru i profesoru iz Orahovca donosimo tosnki zapis sa obilježavanja godišnjice.

Olivera je sa nama podijelila svoja potresna sjećanja na te dane stradanja našeg naroda u Orahovcu i Velikoj Hoči, kada je potrta obnovljene orahovačke crkve ,,postala groblje za ubijene Srbe“.

Književnik i novinar Živojin Rakočević u razgovoru za Radio “Slovo ljubve”, danas na 22. godišnjicu nestanka kolega novinara Đura Slavuja i Ranka Perinića na putu ka Zočištu, najpre govori o tragičnom bilansu koji se bilježi u našoj južnoj pokrajini kada je u pitanju stradanje medijskih radnika.

“Međunarodna zajednica je postala zaštitnik onih koji nanose nepravdu drugima”, ocenjuje g. Rakočević koji između ostalog navodi da je “kada živite u getu potpuno prirodno da se susrećete sa idejom da pravda ne postoji za vas”. “Mi znamo, međutim, da iza ovog postoji i dolazi sloboda. Pravda će doći, mi to znamo” naglašava naš književnik.

Već 20 godina porodice i Udruženje novinara Srbije pokušavaju da saznaju neke nove informacije o 15 ubijenih i nestalih novinara na KiM. Udruženje je 2016. godine počelo istraživanje o tome šta se desilo sa istragama, ali međunarodne institucije ne samo da nemaju odgovore, već ne poseduju ni adekvatnu dokumentaciju.

O tome smo 8. februara, povodom sedmog rušenja nadgrobne ploče ubijenim kolegama, razgovarali sa novinarom- istraživačom Jelenom Petković iz Udruženja novinara Srbije koja radi na istrazi o ubijenim i kidnapovanim novinara na Kosovu i Metohiji.
Jelena, koja je istraživala nestanak novinara Slavuja i Perenića, otkriva nam do kakvih podataka su došli, kada je u pitanju njihov, kao i kada je u pitanju nestanak još 15 novinara, i da li je ovo istraživanje dalo neki pomak ka rasvjetljavanju sudbine naših kolega.