Kosmetska kandila

Kosmetska kandila LXIII

Ime: 14. 11. 2020 br. 63 KOSMETSKA KANDILA O Mitropolitu u Pokretu za odbranu KiM Mati Makarija; Opis: "14. 11. 2020_ br. 63_KOSMETSKA KANDILA_O Mitropolitu u Pokretu za odbranu KiM_Mati Makarija". Tip: audio/mpeg

Voštanica Egzarhu Svetog Trona Pećkog Mitropolitu Amfilohiju

Ovo je voštanica upaljenom Kandilu vjere i ljubavi za Svetinje i narod Kosova i Metohije Egzarhu Svetog Trona Pećkog blaženog spomena Mitropolitu Amfilohiju.

Mitropolit KimSnagu njegove molitve i vjere za očuvanje Kosovskog zavjeta, naroda i kosmetskih svetinja čućemo najbolje u besjedi kojom se blaženopočivši Mitropolit obratio na molebanu za spas srpskog naroda i njegovih Svetinja, u četvrtak 21. Februara 2008. godine, ispred hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu.

Mati Makarija sokolička poručuje: Raduj se Crna Goro iznjedrila si još jednog svetitelja – Mitropolita Amfilohija.

“Mitropolit je stizao tamo gdje niko nije mogao. Koliko puta smo ga gledali dok služi opijela na sahranama, nad poluraspadnutim tijelima kosmetskih mučenika. Najupečatljivija mi je ostala slika na kojoj se vide dva čovjeka, sa čelom probušenim metkom. Te fotografije su obišle svijet svjedočeći o pravoslavlju i hrabrom pastiru svoga naroda“, ovim riječima je igumanija manastira Sokolica kod Zvečana, mati Makarija, za Radio Svetigoru počela svoje sjećanje na blaženog spomena Mitropolita Amfolohija.

Mati dodaje da je Mitropolitovo upokojenje, koje je došlo iznenada, pogodilo sve pravoslavne hrišćane, ne samo u Crnoj Gori i na Kosovu, već i u cijelom svijetu.

“Mitropolitovu čistu dušu još za njegovog života smatrali smo svetom. Nariči Crna Goro jer si izgubila dragocjeni biser, a opet, raduj se Crna Goro jer si iznjedrila još jednog svetitelja – Mitropolita Amfilohija“, poručila je mati Makarija.

Igumanija manastira Sokolica kaže da ima duboku vjeru da je Mitropolit tu sa nama i da nas nikada neće napustiti i poručuje braći Crnogorcima da sklonimo “ono čudo“ sa vrha Lovćena i da tamo vratimo kapelu Vladike Rada što je bila Mitropolitova velika želja.

“Eto vam posla braćo Crnogorci, ispoštujte volju Vladike Rada i Mitropolita Amfilohija. Skinite prokletstvo Vladike Rada sa Crne Gore“, pozvala je mati Crnogorce.

Mati Makarija savjetuje da odlazimo na Mitropolitov grob i molimo mu se, a on će nas čuti jer je ovdje, među nama. Tijelo Mitropolita Amfilohija koje ste sakrili kao biser u kripti podgoričkog Sabornog hrama samo je školjka iz koje je izašao prekrasan biser njegove duše. Mitropolit Amfilohije čuje naše molitve. Zavidim vam što ste tako blizu njegovog groba, a ja ću da mu se molim sa ove udaljenosti kao da sam tu sa vama, a daće Bog i da dođem“, kaže igumanija sokolička Makarija.

Dijeleći sa nama bol povodom upokojenja našeg arhipastira Mitropolita Amfilohija, egzarha Svetog trona pećkog, mati Makarija je blagoslovila slušaoce Radio Svetigore riječima: “Pomoz Bog probuđena Crna Goro, oslobođena od onih koji nisu bili prijatelji vjere pravoslavne. Pomoz Bog Svetigoro koja svojom jarkom svijećom na visokoj gori svijetliš i obasjavaš ovaj naš hrišćanski svijet“.

Mati dodaje da se u Crnoj Gori dogodio veliki preobražaj i da je bila oduševljena našim litijama, a posebno nikšićkom litijom kada su mošti Svetog Vasilija iznijete na poklonjenje.

“Sa radošću sam gledala Mitropolita na čelu litija, kako uspravno korača i krstom blagosilja vjerni narod, dok pored njega ide mala Una noseći ikonu Presvete Bogorodice a majke dovode svoju dječicu da ih Mitropolit blagoslovi“, sjeća se mati Makarija.

Igumanija sokolička kaže da je Mitropolita Amfilohija srela prvi put kod svog duhovnog oca Vladike Danila (Krstića) početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, sretala ga je i dok je bio Vladika banatski, a obilazio je sestre i u manastiru Sokolica.

Ona kaže da je nemjerljiv bio njegov značaj za raspeto Kosovo i Metohiju, posebno u ono najteže vrijeme.


Za ovu emisiju izdvojili smo i saopštenje Pokreta za odbranu Kosova i Metohije gdje se kaže da je Mitropolit Amfilohije, obnovitelj Kosovskog zaveta.

Saopštenje prenosimo integralno:

Mitropolit Kim 2Blaženopošivši Mitropolit crnogorsko-primorski i Egzarh Svetog Trona Pećkog Amfilohije je, u našem vremenu, bio jedna od najznačajnijih ličnosti srpske istorije i jedan od najistaknutijih vladika cele Pravoslavne crkve. Od dolaska na katedru Bogoslovskog fakulteta i prvih beseda na prestoničkim tribinama, sve do današnjih dana, u gotovo punih pola veka njegovog prisustva u našem javnom životu, oko Mitropolita Amfilohija okupljalo se skoro sve što je tragalo za istinom, slobodom, pravdom i podvigom. Njegove reči najdalje su se čule i njegov uticaj bio je najjači neposredno pred upokojenje. Na samom kraju ovozemaljskog života Mitropolitu Amfilohiju bilo je dato da konačno, u svojoj Crnoj Gori, zgazi glavu zmije.

Kosovski zavet i Kosovske Svetinje bili su u središtu misli Mitropolita Amfilohija. Bio je pravo duhovno čedo Lovćenskog Tajnovidca Njegoša, Svetog Vladike Nikolaja i Prepodobnog oca Justina, koji su smisao srpske istorije videli u Kosovskom zavetu. Mitropolit Amfilohije Kosovski zavet je tumačio kao srpskim istorijskim iskustvom potvrđen Stari i Novi Zavet, ali i kao potvrdu Svetosavskog zaveta, koji obavezuje na život u ime večnih vrednosti, na prevazilaženje straha u ime podviga, na opredeljenje za istinu umesto za laž, za svesnu žrtvu za bližnje umesto za sebičnost i sujetu.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije bio je, zajedno sa umirovljenim episkopom zahumsko-hercegovačkim Atanasijem, začetnik i duhovni otac „Apela za zaštitu srpskog življa i njegovih svetinja na Kosovu“ (1982), ali i našeg „Apela za odbranu Kosova i Metohije“ (2018). Od njih je potekla ideja da se okupe i prebroje svi oni koji su bili spremni da se javno suprotstave defetističkoj politici srpskih vlasti i medijskoj propagandi sračunatoj na odricanje srpskog naroda od svojih svetinja, od smisla svoje istorije i sunarodnika na Kosovu i Metohiji. Mitropolit Amfilohije i vladika Atanasije pisali su, sa nama, Apel za odbranu Kosova i Metohije i dali su mu, zajedno sa Matijom Bećkovićem, završnu formu. Kada je Apel objavljen, na Mitropolita su bili usmereni mržnja i gnev režimskih poslušnika i medija. On je sve napade podnosio lako i vedro, znajući i svedočeći da je Crkva najjača onda kada je progonjena. Cilj je postignut. Probudili smo, ohrabrili i u Zavetu uspravili naše uspavano javno mnjenje.

I posle toga, u svakom iskušenju, imali smo Mitropolitovu pomoć i podršku. Bio je stub svakog okupljanja u borbi za odbranu Kosova i Metohije. Kada smo mu javili da smo osnovali Pokret za odbranu Kosova i Metohije, odgovorio nam je, samo dve sedmice pre upokojenja: “Od srca pozdravljamo osnivanje Pokreta za odbranu Kosova i Metohije sa navedenim Predsjedništvom. Imate moju punu saradnju i pomoć u ostvarenju Vaših plemenitih planova u odbrani Kosovskog zavjeta i opredjeljenja u duhu onog Njegoševog:

Nade nema više ni u koga,
do u Boga i u svoje ruke;
nadanje se naše zakopalo,
na Kosovo u jednu grobnicu (ne beznađe)”.

Bila je velika čast i radost učiti od Mitropolita Amfilohija i sarađivati sa njim u odbrani Kosovskog zaveta i naše Svete Zemlje.

Vječnaja pamjat! Slava Bogu, a našem Mitropolitu hvala za sve!

Beograd, 30.10.2020.

Članovi Predsedništva i Skupštine Pokreta za odbranu Kosova i Metohije

Slobodanka Grdinić