Kosmetska kandila

Kosmetska kandila LXXV

Ime: 13. 02. 2021 br. 75. KOSMETSKA KANDILA Darko Dimutrijevic Gorazdevac; Opis: Darko Dimitrijević Tip: audio/mpeg

Darko Dimitrijević: ,,Mitropolit Amfilohije nam je ulio nadu da je opstanak u Metohiji i na Kosovu moguć. Njegova žrtva i ljubav tokom najtežeg perioda za Srbe zalog su da i naša djeca sačuvaju ono što je nama sveto“

 

Večerašnja ,,Kosmetska kandila” zasijala su nam iz stradalnog Goraždevca, blagodareći našem gostu glavnom i odgovornom uredniku Radija ,,Goraždevac” Darku Dimitrijeviću.

Darko Dimitrijevic GorzdevacNaš brat književnik i novinar Živojin Rakočević pominjao je upravo u ovoj emisiji Darkove riječi kojima mu javio onaj nesrećni zločin u Goraždevcu. Tog nesrećnog 13. avgusta 2003. godine Darko je nekako uspio da pozove Kim Radio i, kada se javio glavni urednik Živojin Rakočević, uspio da izgovorite samo dvije riječi: ,,Desilo se”. Ovaj zločin zauvijek je promijenio Darkov i životne puteve svih mještana Goraždevca. Mladi su tog dana sazreli, postali odrasli, zreli ljudi. Blagodareći Darkovom svjedočenju ,,Svetigora“ je pokušala da prisluži još jednu svijeću vječnoj mladosti sa Pećke Bistrice. Darko se sjeća krvavih slika sa Bistrice kada je prekinut život njegovih drugara Panta Dakića, kome je bilo tek 12 godina, i sedamnaestogodišnjeg Ivana Jovovića. Tog dana, koji je zaledio život u najvećem metohijskom selu u opštini Peć, ranjeni su i Dragana Srbljak, Đorđe Ugrenović, Bogdan Bukumirić i Marko Bogićević.

Drako nam je ispričao i gdje su i kako žive oni sada i koliko smo kao narod i institucije uspjeli da im zacijelimo bolne rane i obezbijedimo neki pristojan život
Dimitrijević se sjetio i svog djetinjstva na Pećkoj Bistrici, a priča nam i kako žive Srbi u Goraždevcu, kao i o Radiju ,,Goraždevac“ čiji je glavni i odgovori urednik a koji je osnovao njegov otac Miloš nakon 1999. godine.

Blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, koji je bio kadar stići na svako mjesto stradanja našeg naroda posebno u Metohiji i na Kosovu, Darko je upoznao upravo na sahrani Ivana i Panta, i pamti koliko im je tada značila njegova utjeha i uopšte njegov doprinos opstanku našeg naroda na svojoj zavjetnoj zemlji.

Darko poziva mlade da, ako su u mogućnosti, ostaju na svojoj zavjetnoj zemlji i ostavljaju na njoj svoje tragove, koji su zalog opstanka našeg naroda u Metohiji i na Kosovu.

Slobodanka Grdinić