Косметска кандила

Косметска кандила LXXXII

Име: 17. 04. 20121 br. 82 KOSMETSKA KANDILA Dusica Filipovic; Опис: Сусрет са Косовом за мене је био сусрет са свјетлошћу Тип: audio/mpeg

Др Душица Филиповић: “Сусрет са Косовом за мене је био сусрет са свјетлошћу“

Др Душица ФилиповићМислим да смо ми дужни да, на сваком кораку, свједочимо истину, јер је човјек призван да остави трагове за собом умножавајући љепоту око себе. Свој живот и све што радим доживљавам као неку врсту свједочанства истине. Материнство је доминантна карактеристика цијелог мог бића и све што сам радила у животу проистиче из тога да се, прије свега, остварим као мајка, дајући, управо из тог најприроднијег, породичног амбијента, највећи допринос свом народу.“- каже наша драга гошћа у емисији ,,Косметска кандила“ др Душица Филиповић професор на Факултету савремених умјетности у Београду.

Душица додаје да је, с друге стране, њен живот опредијелила двозавичајност.

“Моја веза са Косовом се најприје десила кроз љубав према мом супругу кога сам упознала 1990. године на факултету у Приштини. Управо тај мој прелазак из биолошког завичаја и повезивање са Косовом је отворио моју личност и промијениоо комплетан мој погледа на свијет. За мене је Косово и Метохија један метафизички простор. Сусрет са Косовом за мене је био сусрет са свјетлошћу, озарење које се десило као један потпуни духовни и емоционални преображај. Јер нас, заправо, љубав мијења. Када ми своје срце отворимо за љубав онда се у нама дешава преумљење када ми крећемо да усвајамо и ону другу страну“- каже Душица Филиповић.

У овој, првој од двије емисије ,,Косметска кандила“ у којој је наш гост Душица Филиповић, разговарали смо о њеном раду, областима интересовања…

Душица дивно пише прозу, поезију, прати својим предивним текстовима и дивне слике свог супруга који је академски сликар…види другачије и љепше свијет око себе…дубље осјећа и патњу нашег народа. Посебну драж свему што Душица ради даје то што је њен рад прожет вјером у Бога, љубављу према своје петоро дјеце, према једном Косовцу али и према Метохији и Косову.

Душица нам на врло топао и сликовит начин описује какав је то благослов бити косовска снаха, дочарава нам, веома описно, дивне косовске обичаје када снаха долази у кућу, кад је свадба, кад се рађају унуци да наслиједе име и крсну славу Филиповића.
Душица је мајка петоро дјеце и добитник сребрног и златног Ордена Мајке девет Југовића од наше мајке Цркве-Епархије рашко-призренске.

Др Душица Филиповић је рођена у Чачку. Дипломирала је српску књижевност и језик на Филолошком факултету у Приштини. (2000), магистрирала на Филолошком факултету у Београду одбранивши тезу Мушки и женски принцип у прози Милоша Црњанског (2014). На истом факултету, под менторством др Јована Делића одбранила доторску дисертацију Поетика динамичког идентитета у делима Милоша Црњанског: однос путописно-мемоарског и драмског према романескном.

Звоник с гнездом у ПасјануОд 2016. до 2019. била је ангажована као предавач на Високој школи за васпитаче струковних студија Гњилане са привременим седиштем у Бујановцу на предметима Српски језик, Култура говора и комуникације, Култура младих и комуникације, Књижевност за децу, Увод у проучавање књижевности, Књижевни текст и реторика, Методика развоја говора 3. Тренутно запослена као Факултету савремених уметности у Београду.

Ангажована на предметима Култура говора, Основе академског писања и Академско писање на основним и мастер студијама. Активно учествује на домаћим и међународним научним и стручним скуповима: објавила је више десетина стручних и научних радова, рецензија, поговора и есеја у области књижевности и сликарства.

За свој педагошки рад добијала изузетно висока признања и оцене. Као мајци четворо деце, 2006. године, на Видовдан, Епархија рашко-призренска доделила јој је сребрни Орден Мајке девет Југовића; 2012. године постала носилац Повеље почасног грађанина царског града SIRMIUMA; на Видовдан, 2014. године, као мајци петоро деце, уручен јој је и златни Орден Мајке девет Југовића. За сценарио Велики рат – ћутање и песма (према ком је изведен традиционални Новогодишњи концерт Саборне цркве), године 2018. уручена јој је Грамата Саборне цркве у Београду. Живи у Београду.

У емисији можемо чути и дивне стихове које Душица пише у пјесмама ,,Расејани“ и “Шапат над Зочиштем“ као и прозу и текст ,,Где се гнезди Косова сунце“.

Ово је први дио разговора са др Душицом Филиповић. Други дио ћемо чути у нашој наредној емисији.

Аутор емисије: Слободанка Грдинић