Kosmetska kandila

 Kosmetska kandila: Peta voštanica mati Fevroniji

Ime: 28.11.2020 br. 65 KOSMETSKA KANDILA Vostanica Mati Fevroniji; Opis: Peta voštanica mati Fevroniji Tip: audio/mpeg

Blaženopočivpi Mitropolit Amfilohije: “Mati Fevronija jedna od najdivnijih nevjesta Hristovih u našem rodu u ovom zlom i smutnom vijeku i vremenu“

19. novembra 2020. godine navršilo se pet godina od upokojenja blaženopočivše Igumanije Pećke Patrijaršije mati Fevronije.

Mitropolit I Mati FevronijaKao svoju voštanicu u spomen na petu godišnjicu upokojenja naše drage blaženopočivše mati Fevronije emisiju ,,Kosmetska kandila“ posvetili smo kandilu vjere Srpske Pravoslavne Crkve na raspetom Kosovu – mati Fevroniji.

Ni jedan naredni odlazak u Pećku Patrijaršiju, bez njenog prisustva tamo, neće biti isti. Njenim upokojenjem naš narod je dobio još jednu zastupnicu pred Prestolom Božjim.

Na monašenju sestre Nade, kojoj je dao monaško ime Fevronija u manastiru Beška na Skadarskom jezeru blaženog posmena Mitropolit Amfilohije je rekao da je mati Fevronija nova divna podvižnica roda našega.

Jedna od najdivnijih podvižnica roda našega, to možemo kazati ovdje ne bi to rekli pred njom jer bi se ona naljutila u svom beskrajnom smirenju i hristoljublju. Ali ovdje možemo da kažemo da je mati Fevronija jedna od najdivnijih nevjesta Hristovih u našem rodu u ovom zlom i smutnom vijeku i vremenu“- kazao je tada blaženopočivpi Mitropolit Amfilohije.

U emisiji donosimo i dijelove besjeda blaženopočivšeg Patrijarha Irineja na opijelu mati Fevroniji i Mitropolita Amfilhija na poslednjoj liturgiji koju je služio, za života mati Fevronije, u Pećkoj Patrijaršiji i kada joj je poslednji put čestitao slavu.

Autor emisije Slobodanka Grdinić.