Kosmetska kandila

Kosmetska kandila X

Ime: 31. 08. 2019 Kosmetska kandila br.10 Ilarion Lupulovic 2; Opis: Manastir Draganac Tip: audio/mpeg

“Kosmetska kandila“ – Manastir Draganac

Arhimandrit Ilarion (Lupulović): “Moj život se dijeli na život prije i život posle mog prvog dolaska u Visoke Dečane. Umjetnost je ključ za razumijevanje života u Hristu“

U drugom dijelu razgovora Arhimandrit Ilarion govorio je o obnovi  manastirskog života u Dragancu koja je doprinijela opstanku lokalnog stanovništva. On je govorio i o svom životnom putu koji ga kao studenta prve godine Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, zajedno sa drugom sa klase Nenadom Jezdićem, prvi put dovodi u Visoke Dečane, od kada se njegov život u potpunosti mijenja.

Manastir DraganacOtac Ilarion, prije dolaska u Visoke Dečane bio je poznati mladi pozorišni glumac, više puta nagrađivan za svoj rad Rastko Lupulović. Dobitnik je ,,Sterijine nagrade” i nagrade “Zoran Radmilović” a u rok grupi “Kanda, Kodža i Nebojša” potvrdio se se i kao dobar muzičar.U trenu kada su se mnoga vrata otvarala pred njim odrekao se glume, muzike, slave i svetovnog života i krenuli na svoj put ka Bogu. On nam je ispričao kako se to dogodilo, da po riječima ave Justina sagleda sebe sa tačke gledišta vječnosti.

Otac Ilarion govori i koliko je ostalo onog umjetničkog u njemu, Rastka koji se žrtvovao da bi se rodio Ilarion. On kaže da veća blagodat zasjenjuje onu manju, monaštvo je svojom blagodaću zasjenilo glumu.

Otac Ilario Lupulović“Kosovo je temelj Gornjeg Jerusalima makar tog srpskog odjeljenja čiji se temelj već gradi. Treba da pomognemo Bogu u tome da gradimo i da se ugrađujemo u njega. Nemojmo da protrčimo kroz Kosovo, nego ga doživimo, zagrlimo i oradostimo svoja srca tom njegovom krstovaskrsnom tajnom. Da osjetimo da, iza te gorčine u koju se zakopalo naše nadanje, dolazi zapravo radost Vassdkrsenja, svjetlost preobražaja i vječnog sijanja slave Božije“- poruka je oca Ilariona Srbima.

On kaže da je život neprekidna umjetnost uspostavljanja i održavanja odnosa, građenja Crkve i to je ono što je nadahnjujuće.

“I umjesto da umjetnost bude naš život, naš život postaje umjetnost. Samo je stvar izbora kako će čovjek da se postavi. Treba da idemo putem slobode radosti i ljubavi, ostvarujući se kroz ljubav prema Bogu i ljudima. Gdje nas takav put odvede to je naše pravo mjesto. Bog će dati svakom po njegovom srcu ali mi treba iskreno da težimo istini“- kaže otac Ilarion.