Kosmetska kandila

Kosmetska kandila XIX

Ime: 16. 11. 2019 Kosmetska kandila br.19 Mati Makarija Sokolica; Opis: Manastir Sokolica Tip: audio/mpeg

Manastir Sokolica

Mati Makarija: „Na Kosovu monaška kandila imaju poseban značaj. To su zvijezde vodilje u koje su uprte oči svih Srba

U ovoj epizodi emisije „Kosmetska kandila“ mati Makarija Igumanija manastira Sokolica kod Zvečana, i sama neugaslo kandilo vjere pravoslavne, govori nam o ratnim stradanjima naših Svetinja i naroda na Kosovu i Metohiji, jezivim scenama na koje je nailazila a u kojima su žrtve bili naši ljudi ubijeni na pravdi Boga, samo zato što su bili Srbi Pravoslavni. Ona podsjeća i na prijateljsku ulogu francuskog pukovnika Žaka Ogara u očuvanju manastira Devič i ostalih naših svetinja i svoju borbu za manastir Devič.

Mati Makarija SokolicaSvuda monaška kandila znače jako mnogo i svuda su ona rasadnici i čuvari naše vjere, a posebno na Kosovu. Mi nismo samo čuvari ovog manastira. Mi imamo i svoje duhovno poslanstvo. Na Kosovu monaštvo ima poseban značaj. To je zvijezda vodilja u koju su uprte oči svih Srba. Jer Bog i Sveti knez Lazar vode računa o Kosovu. Gospod je u našim monaškim srcima upalio kandilo koje stalno gori u nama, to je ljubav, odanost prema Bogu i Njegovoj tvorevini i ljudima svojoj sabraći“-kaže Mati Makarija-

Ona podsjeća i da je manastir Ormilija njena monaška kolijevka koju su ljuljali otac Emilijan Simonopetritski i igumanija, vrla monahinja Nikodima.

Ja to nikad ne zaboravljam“-kaže mati Makrija. Ona govori i o svom duhovnom ocu blaženog spomena Vladiki Danilu (Krstiću).

Autor emisije: Slobodanka Grdinić