Sms Pomoc Za Kim

ХО ,,Сви за Космет“ Покренула СМС број за помоћ народу и светињама на Косову и Метохији

„Помози социјално угрожене категорије на Косову и Метохији“ назив је хуманитарне акције, поводом које је хуманитарна организација Сви за Космет из Београда покренула СМС број.

Уколико укуцате број 1 и пошаљете на 4030, донираћете 100 динара за борбу против сиромаштва у нашој јужној покрајини.

-У тренутној ситуацији, када је кретање ограничено, а наша организација у немогућности да организује хуманитарне турнире „Играј за Космет“ и ходочасничка путовања, на којима се иначе прикупља помоћ за наш народ и светиње на Космету, СМС број је идеалан начин да свако ко жели може и да помогне – кажу из ове организације, уз поруку „Са речи на дела“.

Амбасадор акције је олимпијска теквондо шампионка Милица Мандић.

-Обиласком манастира на Косову и Метохији са организацијом Сви за Космет увидела сам да има много сиромашних и да је тамо нашем народу заиста потребна помоћ. Од свега им највише треба пажња и то сазнање да други људи мисле на њих. То им је велика подршка. И пре овога сам много пута учествовала у акцијама ХО ,, Сви за Космет“, а када сам добила позив да будем амбасадор акције са хуманитарним СМС бројем, нисам много размишљала. Позивам све људе да узму телефон у руке и да пошаљу СМС са бројем 1 на 4030, помозимо онима који не могу без наше помоћи – каже Милица.

Ким смс помоћ

У данима за нама ХО ,,Сви за Космет“ је, упркос кризи која је настала због опасности од вируса ковид-19, успела да реализује највећи део Васкршње акције за помоћ српском народу на Косову и Метохији.

План ове акције је био да се помогне десет породица на Косову и Метохији као и подржи рад Народних кухиња које имају више од 2000 корисника.

-Направили смо план Васкршње акције, али нисмо знали шта да очекујемо због кризе настале везано са корона вирусом – прича за наш лист Зоран Ћирић директор организације Сви за Космет. -Кад смо покренули акцију ставили смо скроман циљ од 6000 евра. Тим новцем бисмо помогли три породице и Народну кухињу. Међутим, како је време пролазило, јављали су се добротвори и ми смо на основу одзива и уплата, повећали циљ на 20 000 евра. Већ смо направили план за помоћ народним кухињама, али и за десет породица у различитим деловима Косова и Метохије. У недељи пре Васкрса помоћ је стигла до две породице у Ораховцу и до једне породице у Гораждевцу. У Ораховцу смо породици Антић купили кревет и електрични шпорет, а породици Казић, две козе и два јарета. Породица Казић има четворо деце основношколског и предшколског узраста па им ће им ова помоћ много значити. У Гораждевцу смо помогли породицу Србљак грађом за дограђивање куће јер живе у малом и скученом простору. Наравно ми нисмо могли да идемо на терен, али су нам помогли наши волонтери који живе на Косову и Метохији.

Како нам је рекао Зоран Ћирић, у току је реализација помоћи и за породице Симијоновић из Косовское Митровице, Ђорђевић и Максимовић из Ајновца, Илић из Бабиног моста, Трајковић из Лапљег села, Максимовић из Коретишта и Извора. У питању су различите врсте помоћи од куповине краве и балирке за сено, до изградње купатила и пластеника.

Део Васкршње акције је и помоћ народним кухињама на КиМ, тј. припремање богатог васкршњег ручка. То је својим прилозима прикупљеним на Светосавским прославама у Немачкој помогао огранак организације ,, Сви за Космет-Немачка“.

-Захваљујући хуманитарној организацији „Сви за Космет“ која је прикупљањем донације у Немачкој на Светосавским прославама обезбедила куповину меса, успели смо да направимо још један празнични ручак за наше кориснике – рекла нам је председница организације Мајка девет Југовића Светлана Стевић и додала:

-Као и обично, пратећи тачну сатницу доласка по свој оброк ређала су се свима нама позната лица и уз срдачан и традиционалан поздрав – Христос Воскресе – Ваистину Воскресе! – одлазили срећни својим кућама. Обрадовали смо се што смо још једном усрећили ова суморна, тужна и напаћена лица, али уз Божију помоћ ми ћемо бити ту за њих, да их помогнемо и подржимо и јасно ставимо до знања да смо заједно у свему . Празнични дани ипак нису протекли сетно, знајући тешку и кризну ситуацију у којој се сви налазимо. Ово су свакако дани у години када се посебно радујемо јер је Господ победио смрт, па искрено верујемо да ћемо уз снагу вере и ми успети да победимо сва ова искушења. Нека је благословен Васкрс и нека свима донесе мир, здравље и благостање!

На иницијативу ХО,,Сви за Космет“ компанија Моцарт је од 100 000 евра које је наменила болницама широм Србије које се боре са вирусом ковид 19, 10 000 евра упутила у Косовску Митровицу за медицинску опрему КБЦу у овом граду у којем се већ двадесет година лече пацијенти са свих делова Косова и Метохије, а у овим данима се бори и са вирусом ковид -19.

У плану су још неки пројекти са овом компанијом које ће омогућити набавку намирница за припремање оброка у народним кухињама на Косову и Метохији.