Mitropolit

Митрополит Амфилохије: Стање у коме се налази Косово и Метохија треба називати окупацијом

Име: 20. 11. 2019.Tribina Crkva i država kroz osam vijekova; Опис: Стање у коме се налази Косово и Метохија треба називати окупацијом Тип: audio/mpeg

Митрополит Амфилохије на трибини ,,Црква и држава кроз осам вијекова”: Стање у коме се налази Косово и Метохија треба називати окупацијом

У организацији Клуба за друштвене односе и Правног факултета Универзитета у Београду у амфитеатру овог Факултета 18. новембра одржана је трибина ,,Црква и држава кроз осам вијекова”.

На Трибини која се непосредно тицала односа цркве и државе, јубилеја 800 година СПЦ и Предлога закона о слободи вероисповести у Црној Гори, говорили су Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, др Владимир Лепосавић правни саветник Митрополије црногорско-приморске, српски историчар др Милош Ковић професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду док је модератор био Марко Јокић предсједник Клуба за друштвене односе.

Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија су, поред великог броја студената и гостију, дочекали представници управе Факултета, проф. др Татјана Јовановић и проф. др Бојан Милисављевић.

Говорећи на Трибиви ,,Црква и држава кроз осам вијекова“ Митрополит Амфилохије казао је, између осталог, да је једини владар који на Косову и Метохији стоји од 14. вијека Свети краљ Стефан Дечански и да стање у коме се сада налази Косово и Метохија треба називати окупацијом.

По завршетку, студент Марко Јокић је, у име Клуба за друштвене односе и студената Правног факултета, уручио Митрополиту Захвалницу “за истрајност у борби за истину, правду и одбрану имена и заоставштине српског народа”.

У свом обраћању др Милош Ковић је између осталог казао да Српска црква не може бити инструментализована.

Трибина је отворена и закључена пјесмом и наступом Јефимије Ђиновић, студенткиње завршне године Правног факултета, а у програму је учествовао и академски хор ,,Обилић“.