Mitropolit

Mitropolit Amfilohije: Stanje u kome se nalazi Kosovo i Metohija treba nazivati okupacijom

Ime: 20. 11. 2019.Tribina Crkva i država kroz osam vijekova; Opis: Stanje u kome se nalazi Kosovo i Metohija treba nazivati okupacijom Tip: audio/mpeg

Mitropolit Amfilohije na tribini ,,Crkva i država kroz osam vijekova”: Stanje u kome se nalazi Kosovo i Metohija treba nazivati okupacijom

U organizaciji Kluba za društvene odnose i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu u amfiteatru ovog Fakulteta 18. novembra održana je tribina ,,Crkva i država kroz osam vijekova”.

Na Tribini koja se neposredno ticala odnosa crkve i države, jubileja 800 godina SPC i Predloga zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, govorili su Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, dr Vladimir Leposavić pravni savetnik Mitropolije crnogorsko-primorske, srpski istoričar dr Miloš Ković profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je moderator bio Marko Jokić predsjednik Kluba za društvene odnose.

Visokopreosvećenog Mitropolita Amfilohija su, pored velikog broja studenata i gostiju, dočekali predstavnici uprave Fakulteta, prof. dr Tatjana Jovanović i prof. dr Bojan Milisavljević.

Govoreći na Tribivi ,,Crkva i država kroz osam vijekova“ Mitropolit Amfilohije kazao je, između ostalog, da je jedini vladar koji na Kosovu i Metohiji stoji od 14. vijeka Sveti kralj Stefan Dečanski i da stanje u kome se sada nalazi Kosovo i Metohija treba nazivati okupacijom.

Po završetku, student Marko Jokić je, u ime Kluba za društvene odnose i studenata Pravnog fakulteta, uručio Mitropolitu Zahvalnicu “za istrajnost u borbi za istinu, pravdu i odbranu imena i zaostavštine srpskog naroda”.

U svom obraćanju dr Miloš Ković je između ostalog kazao da Srpska crkva ne može biti instrumentalizovana.

Tribina je otvorena i zaključena pjesmom i nastupom Jefimije Đinović, studentkinje završne godine Pravnog fakulteta, a u programu je učestvovao i akademski hor ,,Obilić“.