Sms Pomoc Za Kim

HO ,,Svi za Kosmet“ Pokrenula SMS broj za pomoć narodu i svetinjama na Kosovu i Metohiji

„Pomozi socijalno ugrožene kategorije na Kosovu i Metohiji“ naziv je humanitarne akcije, povodom koje je humanitarna organizacija Svi za Kosmet iz Beograda pokrenula SMS broj.

Ukoliko ukucate broj 1 i pošaljete na 4030, doniraćete 100 dinara za borbu protiv siromaštva u našoj južnoj pokrajini.

-U trenutnoj situaciji, kada je kretanje ograničeno, a naša organizacija u nemogućnosti da organizuje humanitarne turnire „Igraj za Kosmet“ i hodočasnička putovanja, na kojima se inače prikuplja pomoć za naš narod i svetinje na Kosmetu, SMS broj je idealan način da svako ko želi može i da pomogne – kažu iz ove organizacije, uz poruku „Sa reči na dela“.

Ambasador akcije je olimpijska tekvondo šampionka Milica Mandić.

-Obilaskom manastira na Kosovu i Metohiji sa organizacijom Svi za Kosmet uvidela sam da ima mnogo siromašnih i da je tamo našem narodu zaista potrebna pomoć. Od svega im najviše treba pažnja i to saznanje da drugi ljudi misle na njih. To im je velika podrška. I pre ovoga sam mnogo puta učestvovala u akcijama HO ,, Svi za Kosmet“, a kada sam dobila poziv da budem ambasador akcije sa humanitarnim SMS brojem, nisam mnogo razmišljala. Pozivam sve ljude da uzmu telefon u ruke i da pošalju SMS sa brojem 1 na 4030, pomozimo onima koji ne mogu bez naše pomoći – kaže Milica.

Kim sms pomoć

U danima za nama HO ,,Svi za Kosmet“ je, uprkos krizi koja je nastala zbog opasnosti od virusa kovid-19, uspela da realizuje najveći deo Vaskršnje akcije za pomoć srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Plan ove akcije je bio da se pomogne deset porodica na Kosovu i Metohiji kao i podrži rad Narodnih kuhinja koje imaju više od 2000 korisnika.

-Napravili smo plan Vaskršnje akcije, ali nismo znali šta da očekujemo zbog krize nastale vezano sa korona virusom – priča za naš list Zoran Ćirić direktor organizacije Svi za Kosmet. -Kad smo pokrenuli akciju stavili smo skroman cilj od 6000 evra. Tim novcem bismo pomogli tri porodice i Narodnu kuhinju. Međutim, kako je vreme prolazilo, javljali su se dobrotvori i mi smo na osnovu odziva i uplata, povećali cilj na 20 000 evra. Već smo napravili plan za pomoć narodnim kuhinjama, ali i za deset porodica u različitim delovima Kosova i Metohije. U nedelji pre Vaskrsa pomoć je stigla do dve porodice u Orahovcu i do jedne porodice u Goraždevcu. U Orahovcu smo porodici Antić kupili krevet i električni šporet, a porodici Kazić, dve koze i dva jareta. Porodica Kazić ima četvoro dece osnovnoškolskog i predškolskog uzrasta pa im će im ova pomoć mnogo značiti. U Goraždevcu smo pomogli porodicu Srbljak građom za dograđivanje kuće jer žive u malom i skučenom prostoru. Naravno mi nismo mogli da idemo na teren, ali su nam pomogli naši volonteri koji žive na Kosovu i Metohiji.

Kako nam je rekao Zoran Ćirić, u toku je realizacija pomoći i za porodice Simijonović iz Kosovskoe Mitrovice, Đorđević i Maksimović iz Ajnovca, Ilić iz Babinog mosta, Trajković iz Lapljeg sela, Maksimović iz Koretišta i Izvora. U pitanju su različite vrste pomoći od kupovine krave i balirke za seno, do izgradnje kupatila i plastenika.

Deo Vaskršnje akcije je i pomoć narodnim kuhinjama na KiM, tj. pripremanje bogatog vaskršnjeg ručka. To je svojim prilozima prikupljenim na Svetosavskim proslavama u Nemačkoj pomogao ogranak organizacije ,, Svi za Kosmet-Nemačka“.

-Zahvaljujući humanitarnoj organizaciji „Svi za Kosmet“ koja je prikupljanjem donacije u Nemačkoj na Svetosavskim proslavama obezbedila kupovinu mesa, uspeli smo da napravimo još jedan praznični ručak za naše korisnike – rekla nam je predsednica organizacije Majka devet Jugovića Svetlana Stević i dodala:

-Kao i obično, prateći tačnu satnicu dolaska po svoj obrok ređala su se svima nama poznata lica i uz srdačan i tradicionalan pozdrav – Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese! – odlazili srećni svojim kućama. Obradovali smo se što smo još jednom usrećili ova sumorna, tužna i napaćena lica, ali uz Božiju pomoć mi ćemo biti tu za njih, da ih pomognemo i podržimo i jasno stavimo do znanja da smo zajedno u svemu . Praznični dani ipak nisu protekli setno, znajući tešku i kriznu situaciju u kojoj se svi nalazimo. Ovo su svakako dani u godini kada se posebno radujemo jer je Gospod pobedio smrt, pa iskreno verujemo da ćemo uz snagu vere i mi uspeti da pobedimo sva ova iskušenja. Neka je blagosloven Vaskrs i neka svima donese mir, zdravlje i blagostanje!

Na inicijativu HO,,Svi za Kosmet“ kompanija Mocart je od 100 000 evra koje je namenila bolnicama širom Srbije koje se bore sa virusom kovid 19, 10 000 evra uputila u Kosovsku Mitrovicu za medicinsku opremu KBCu u ovom gradu u kojem se već dvadeset godina leče pacijenti sa svih delova Kosova i Metohije, a u ovim danima se bori i sa virusom kovid -19.

U planu su još neki projekti sa ovom kompanijom koje će omogućiti nabavku namirnica za pripremanje obroka u narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji.