Косметска кандила

Косметска кандила XXV

Име: 28.12.2019-Kosmetska kandila br.25 Ranko Djinovic Univerzum bola Handke; Опис: "28.12.2019-Kosmetska kandila_br.25_Ranko Djinovic_Univerzum bola_Handke". Тип: audio/mpeg

Ђаковица 

Пјесник Ранко Ђиновић: “Апостол истине Петер Хандке је стао на страну Срба а тиме и на страну правде“

О страдању Срба и наших Светиња у Ђаковици, Ораховцу, Метохији говори пјесник Ранко Ђиновић из Ђаковице, аутор документарних филмова “Униврзум бола“ и “Страдање“.

Ранко ЂиновићНакон Кумановског споразума Ђаковицу је напустило свих 12. 000 Срба. У овом тренутку у цркви Успенија пресвете Богородице у Ђаковици живе двије монахиње и једна искушеница. И то су једини преостали Срби у мојој родној Ђаковици. Ђаковица је забрањени град за Србе“- каже пјесник Ранко Ђиновић.

Ђиновић је говорио о свом познанству са великим књижевником, нобеловцем Петером Ханкеом и њиховим заједничким путовањима по Косову и Метохији. Он каже да је Хандкеов путопис “Кукавице од Велике Хоче“ путопис какав досад није написан нигдје у свијету

Какав је Ваш утисак после свега што сте видјели у Метохији? – питао сам Петера Хандкеа те 2006. године, возећи га натраг за Београд. Рекао је тада реченицу по којој сам назвао један од својих документарних филмова: „Ово је универзум бола“.

Стајањем на страну Срба Петер Хандке је стао на страну правде. Жалио је  Европу која је умрла и изгубила душу, стајући на страну правде а то значи на страну Срба који су неправедно бомбардовани, убијани и клани. Хандке је Нобелову награду заслужио много раније али је се одрекао због истине и правде. Сада ова његова награда има већи значај него икада“-каже пјесник Ранко Ђиновић.

У емисији можемо чути и свједочанство дјевојке са Косова које говори Ранкова ћерка Јефимија Ђиновић а исто тако и њену пјесму “Ако ти кажем како ми је“.


Браћо и сестре

Држимо се у љубави
Која је јача и моћнија
Од свих злих закона

Митрополиту Амфилохију

Mitropolit Kim

Бијело поље украј Пећи
Вријеме страшног згона
Опијело на ливади
Служи егзарх пећког трона

Метохијом скупља кости
Одрубљена пред њим глава
Милује је он рукама
Крсним знаком осењава

Против силе и моћника
Молитва и ријеч блага
Због страдалих рад имена
Дан и ноћ за њима трага

Тјеши тужну бону мајку
Срце јој је изорјело
И када вас каменују
Учините добро дјело

Ако ли вам болом приђу
Напуштена од свих дјеца
Подајте им вјеру наду
Икону Острошког свеца

Помажите жртвујте се
Диљем православног лога
Ко да чита свежитије
Светог Петра Цетињскога

Безбожници новог доба
Саковали пет жељеза
Митрополот црногорски
За Господа себе веза

 

Аутор емисије Слободанка Грдинић.

Догодине у Ђаковици! Догодине у Метохији!