Kosmetska kandila

Kosmetska kandila XXV

Ime: 28.12.2019-Kosmetska kandila br.25 Ranko Djinovic Univerzum bola Handke; Opis: "28.12.2019-Kosmetska kandila_br.25_Ranko Djinovic_Univerzum bola_Handke". Tip: audio/mpeg

Đakovica 

Pjesnik Ranko Đinović: “Apostol istine Peter Handke je stao na stranu Srba a time i na stranu pravde“

O stradanju Srba i naših Svetinja u Đakovici, Orahovcu, Metohiji govori pjesnik Ranko Đinović iz Đakovice, autor dokumentarnih filmova “Univrzum bola“ i “Stradanje“.

Ranko ĐinovićNakon Kumanovskog sporazuma Đakovicu je napustilo svih 12. 000 Srba. U ovom trenutku u crkvi Uspenija presvete Bogorodice u Đakovici žive dvije monahinje i jedna iskušenica. I to su jedini preostali Srbi u mojoj rodnoj Đakovici. Đakovica je zabranjeni grad za Srbe“- kaže pjesnik Ranko Đinović.

Đinović je govorio o svom poznanstvu sa velikim književnikom, nobelovcem Peterom Hankeom i njihovim zajedničkim putovanjima po Kosovu i Metohiji. On kaže da je Handkeov putopis “Kukavice od Velike Hoče“putopis kakav dosad nije napisan nigdje u svijetu

Kakav je Vaš utisak posle svega što ste vidjeli u Metohiji? – pitao sam Petera Handkea te 2006. godine, vozeći ga natrag za Beograd. Rekao je tada rečenicu po kojoj sam nazvao jedan od svojih dokumentarnih filmova: „Ovo je univerzum bola“.

Stajanjem na stranu Srba Peter Handke je stao na stranu pravde. Žalio je  Evropu koja je umrla i izgubila dušu, stajući na stranu pravde a to znači na stranu Srba koji su nepravedno bombardovani, ubijani i klani. Handke je Nobelovu nagradu zaslužio mnogo ranije ali je se odrekao zbog istine i pravde. Sada ova njegova nagrada ima veći značaj nego ikada“-kaže pjesnik Ranko Đinović.

U emisiji možemo čuti i svjedočanstvo djevojke sa Kosova koje govori Rankova ćerka Jefimija Đinović a isto tako i njenu pjesmu “Ako ti kažem kako mi je“.


Braćo i sestre

Držimo se u ljubavi
Koja je jača i moćnija
Od svih zlih zakona

Mitropolitu Amfilohiju

Mitropolit Kim

Bijelo polje ukraj Peći
Vrijeme strašnog zgona
Opijelo na livadi
Služi egzarh pećkog trona

Metohijom skuplja kosti
Odrubljena pred njim glava
Miluje je on rukama
Krsnim znakom osenjava

Protiv sile i moćnika
Molitva i riječ blaga
Zbog stradalih rad imena
Dan i noć za njima traga

Tješi tužnu bonu majku
Srce joj je izorjelo
I kada vas kamenuju
Učinite dobro djelo

Ako li vam bolom priđu
Napuštena od svih djeca
Podajte im vjeru nadu
Ikonu Ostroškog sveca

Pomažite žrtvujte se
Diljem pravoslavnog loga
Ko da čita svežitije
Svetog Petra Cetinjskoga

Bezbožnici novog doba
Sakovali pet željeza
Mitropolot crnogorski
Za Gospoda sebe veza

 

Autor emisije Slobodanka Grdinić.

Dogodine u Đakovici! Dogodine u Metohiji!