Котор

Котор не да светиње

Име: 18.02.2020 Nemanja Krivokapic; Опис: Котор не да светиње Тип: audio/mpeg

Бесједа протојереја Немање Кривокапића након молебана Пресветој Богородици и литије за спас светиња 16. фебруара 2020. године

Након молебана у цркви Светог Николе бројни вјерници и грађани у литији су прошли ривом и трговима которског Старог града.

Котор молебанПротојереј Немања Кривокапић је казао да је народ у литијама, који на тај начин већ други мјесец изражава протест због доношења Закона о слободи вјероисповјести, освјетлао образ Црној Гори, да је њена и свјетлост цијелог свијета.

Он је рекао и да су ово “смутна времена” у којим се народ у литијама понаша достојно.

“За разлику од оних којима је овај народ дао власт и који би својим примјером требали да показују како треба радити, а не да срљају из грешке у грешку и оцрњују нам образ пред свијетом. Зато сте ви ту да освјетлате образ Црној Гори. Ви сте свјетлост, не само Црне Горе, него цијелога свијета. То сте показали, не само вечерас, већ ова два мјесеца сваког дана. Кажу да је и вечерас најмање 150.000 људи у литијама и колико их је који исто мисле али нису у могућнсоти да буду са нама. Замислите када би у било којој држави четвртина становништва изашла да протестује, и то не један дан, него два мјесеца узастопце. Поређења ради то би било као да у Њемачкој изађе 20.000.000 људи, или у Француској 17.000.000, Русији преко 35.000.000, Америци преко 70.000.000. Свака иоле озбиљна власт би помислила да ли чини добро када толики људи, толико дуго протестују. Размислили би да ли су на добром путу или нису. Каква је то дакле власт и у чије име она влада, ако не слуша што каже народ? Каква је то власт која се хвали тиме да доноси одлуке мимо већине становништва? Они се тиме хвале. Признали су, кажу, Косово, иако за то није била већина. Они се хвале и тиме да је 85 % људи било против уласка у НАТО. Хоће тако и да преко воље већине народа и Цркве донесу закон који се тиче Цркве, који је не пита, нити пита вјернике. Они који се јавно декларишу као атеисти хоће да креирају закон, а да не питају убједљиво већинску Цркву у овој земљи. Кажу да су пет година припремали закон, а направили су ово због чега им се смије цијели свијет. То види свако ко иоле ишта зна о праву и канонима. Све то говори, или да нисте способни да направите боље за пет година, или је план неки други. Не свакако да уреди законе, већ да легализује отимачину црквених светиња. Зато ми јесмо и вечерас овђе, да покажемо да то не може и да ћемо бити ту колико год то буде требало и да кажемо да отимачине неће бити док смо ми овђе. Живи били. Не дамо светиње”, поручио је о. Немања Кривокапић.