Feb 16 2020 Moleban I Litija Na Zabljaku

Епископ Јоаникије предводио литију на Жабљаку: „Наша ће борба да потраје, јер се ово зло припремало дуго, али и ми смо се спремали вјековима“

Име: 17.02.2020 Vladika Joanikije Zabljak; Опис: Наша ће борба да потраје, јер се ово зло припремало дуго, али и ми смо се спремали вјековима Тип: audio/mpeg

На величанственој свенародној литији, одржаној на Жабљаку 16. фебруара 2020. окупио се велики број житеља овог поддурмиторског мјеста, они стамени, поносни, правдољубиви Дурмиторци, који су, још једном, поручили бројније и гласније, него икада, да не дају своје светиње.

Feb 16 2020 Moleban I Litija Na Zabljaku 7Са иконама и свијећама у рукама, текла је ријека људи, слична ријеци Јордану.  На литијама се налазе и по три генерације једне породице. Ходају ђедови са унуцима и као да им се из очију, док гледају своје наследнике, могу назрети стихови Ј.Ј. Змаја: „Гдје ја стадох ти продужи“. Не памте они времешнији Жабљачани да је кроз ово мјесто проходио већи број људи, у мирном, достојанственом и поносном ходу.

Литију је предводио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије што је представљало посебну радост и благослов за народ дурмиторског краја. У литији, у којој је учествовало преко хиљаду људи, ношено је стопало великог Божјег угодника Светог апостола Луке, које је донијето из манастира Косијерево. Велики број Жабљачана поклонио се овој светињи у храму Светог Преображења у Жабљаку.

Feb 16 2020 Moleban I Litija Na Zabljaku 17За дочек стопала Светог Луке, за Молебан Пресветој Богородици и саму литију у Жабљаку, својеврсан подвиг принијели су племена Шаранци и Језера. Шаранци су на пут ка Жабљаку кренули пјешке испред цркве Преображења у селу Крш. Литија дуга 17 километара прошла је кроз села: Његовуђа, Врела, Борје и Тепачко Поље. На другој страни, Језерци су пошли од цркве Светог Георгија у селу Новаковићи, које је удаљено 13 километара од Жабљака и у свом молитвеном ходу прошли су кроз села: Ковчица, Пашина Вода, Јаворје, Вирак и Мотички Гај. И једнима и другима уз пут се прикључивао велики број вјерног народа, сјединивши се са онима код цркве у Жабљаку. Братска слога, љубав, међусобно поштовање, пријатељске и родбинске везе показали су се, на овај дивни и свијетли дан, у свом најљепшем свијетлу.

У обраћању вјерном народу Преосвећени Епископ Јоаникије је казао да „нас је мука и неправда принудила да изађемо из својих домова и саберемо око наших светиња и по трговима наших градова“.