Feb 02 2020 Moleban I Litija U Niksicu 1

Незапамћени скуп у историји Никшића: „Сваки ваш излазак показује да је оно зло, које је настало у Скупштини Црне Горе, мртво слово на папиру. Ова свенародна скупштина поништава тај безакони акт“

Име: 03. 02. 2020 Litija Niksic; Опис: Сваки ваш излазак показује да је оно зло, које је настало у Скупштини Црне Горе, мртво слово на папиру. Ова свенародна скупштина поништава тај безакони акт Тип: audio/mpeg

Претходно је у храму служен Молебан Пресветој Богородици, а, пред почетак службе, Преосвећени Епископ Јоаникије је ријечима добродошлице поздравио учеснике велике свенародне литије, која је рано јутрос пјешке кренула из манастира Косијерева ка Никшићу у знак протеста поводом неуставног и дискриминаторског Закона о слободи вјероисповјести. Литију је предводио архимандрит Арсеније (Самарџић), игуман Косијерева, а процјењује се да је у највећем крсном ходу, дужине 50 километара, учествовало око двије хиљаде људи.

Feb 02 2020 Moleban I Litija U Niksicu 15„Бањани, Рудињани, Граховљани и сви који сте се укључили у овај свештени ход од манастира Косијерева и других наших светиња до цркве Светог Василија Острошког у Никшићу, овим вашим путем давно је прошао Свети Василије Острошки. Ви сте данас његовим стопама и са његовим благословом кренули у одбрану својих светиња, свога имена, части и образа, у одбрану предака и потомака. Захваљујемо се на великој љубави коју показујете према својим светињама, према светој православној вјери“.

„Нека вас Бог благослови за вашу љубав и за вашу жртву, а посебно за овај ваш данашњи велики труд који сте принијели Господу Богу, Светом Василију Острошком и овом светом храму. Нека ваше дјело буде награђено и нека се уклони ово зло, које се лицемјерно назива Закон о слободи вјероисповјести, да у Црној Гори завлада мир, правда, међусобна љубав и тишина“, казао је Владика.

Потом је свенародни свештени ход кренуо кроз град Никшић. Литију су предводили Преосвећена Господа Епископи Јоаникије и Теодосије, а вјерни народ Никшића бројем учесника превазишао је све досадашње литије. Како се процјењује, учествовало је око 40 хиљада људи, који су у величанственом, мирном, достојанственом ходу, пјевајући црквене пјесме, молитве, носећи иконе и свијеће, и ове вечери поручили да не пристају на неуставни и дискриминаторски Закон о слободи вјере.

На Тргу „Слободе“, након саборно узнесене молитве Оче наш, сабрање је поздравио протојереј-ставрофор Слободан Јокић.

„Никшић пише своју најљепшу биографију од свог постојања. И овим сабрањем вечерашњим смо показали да смо изнад свих подјела и да смо се окупили само са једним циљем – да не дамо светиње. Вечерас имамо велики благослов да су са нама наши Архијереји Владика Јоаникије, наш надлежни Епископ и Владика Теодосије са страдалног Косова и Метохије, са монаштвом из Дечана, царског Призрена, Бањске, Зочишта“, навео је свештеник Јокић.

Сабрани народ запјевао је, у том тренутку, једним грлом, једном душом „Са Косова зора свиће“.

Срдачним аплаузом поздрављени су и свештенослужитељи, који су предводили литију од манастира Косијерево до никшићког Саборног храма: архимандрит Арсеније, игуман косијеревски који је, упркос годинама, сваку стопу пута освештао својим ходом заједно са братством и никшићким свештеницима: Остојом, Вељом, Костом и Раденком и народом, који је приступао уз пут из Грахова, Рудина и других мјеста.

Обратио се и отац Арсеније, истичући труд и жртву, који су уложила дјеца у данашњој литији.

„Дјеца су хероји и украс свих наших литија, као и ове која је ишла од Косијерева. Били су први, били су весели, пјевали су ову дивну пјесму. Произнесена је из чистог срца, из дјетиње душе, Бог ће услишити њихове молитве. Нисам ја предводио ову литију, већ апостол Лука молитвама Светог Арсенија Сремца, Свете великомученице Марине и других светих окупљених у нашем манастиру. Зато је литија била овако лијепа, божанствена“ рекао је о. Арсеније.

Величанствени скуп Никшићана у одбрану Светиња благословио је надлежни Епископ Владика Јоаникије.

„Помаже Бог велики народни саборе и права, истинска народна скупштино! Ова народна скупштина у граду Никшићу и по свим градовима Црне Горе и шире, сабира се око имена Божјег и око правде, истине, око наше свете вјере, око Божјих светиња и Божјих олтара. Тако се међусобно снажимо, храбримо, кријепимо са свима светима, са цијелом Црком Божјом од Јерусалима до Москве, до свих континената. Сви православни хришћани, сви људи који имају савјести, ових дана, су са нама зато што је ово битка за праву, чисту, свету вјеру наших отаца и нашег потомства“, поручио је Преосвећени Епископ.

Додао је да је и Црна Гора Косово, јер је и она света земља, земља великих светиња.

„Наша отаџбина, и Косово и Црна Гора, ознамењене су светињама, светим моштима, светим ћивотима Божјих угодника и ми те корјене чувамо, они нас освећују и указују нам на прави пут. Дају нам снаге да се боримо против зла и неправде, против сатане Крстом Часим! Вечерас имамо велико оснажење управо са Косова и Метохије, дошао нам је наш драги Владика Теодосије са игуманима косовских светиња, а са нама су и свештеници из захумско-херцеговачке Епархије. Благодарим вам на овој љубави, на овој жртви. Сваки ваш излазак показује да је ово зло, које је настало у Скупштини Црне Горе, мртво слово на папиру. Ова скупштина свенародна поништава тај безакони акт!“, оцијенио је Владика Јоаникије.

Епископ рашко-призренски Г. Теодосије је казао да смо, ових дана, сви свједоци великог чуда, чуда Божјег, Светог Саве, Светог Василија и Светог Петра Цетињског да се, у љубави Христовој и са трпљењем, сабирамо да служимо молебан и чинимо молитвени вход.

„Све у циљу да покажемо да смо Црква, да смо тело Христово. Наше окупљање није са другом намером него да се помолимо Богу за све, и пријатеље и непријатеље, и оне који нас воле и оне који нас не воле. И да се помолимо Богу да сачува и заштити наше светиње. Ми који долазимо са Косова и Метохије, и то што смо данас овде са вама, јесте само уздарје за сву љубав коју су показали наши архијереји из Црне Горе, Херцеговине кад је нама било најтеже и 1999. и 2004. Страдале су наше поједине светиње на Косову и Метохији, по допуштењу Божјем, али су обновљене и васкрсле су“.

„То значи да када страдамо Господ хоће да будемо ближи Њему и да знате кад смо у опасности најближи смо Богу и Бог је са нама“, поручио је Владика.

Зато и данас, овдје, сви сабрани упућујемо молитву, вапај Богу.

„Није данас време за многе речи, данас је време за молитву да нас Господ заштити и Свети који у себи носе силу Божју. Да заштите светиње наше јер ми, чувајући наше светиње, чувамо своје биће, свој идентитет, своју веру, наду. Те светиње чувају нашу душу“.
„Нека би Бог дао да ово Божје дело које смо започели и привршимо са љубављу, смирењем, молитвено да покажемо да смо Црква Божја, да смо народ Божји, а они који се праве да немају очи и уши, по речима Христовим, не знају шта раде и нека им Господ опрости за то“, закључио је Преосвећени владика Теодосије.

Извор: https://www.eparhija.me/