Feb 02 2020 Moleban I Litija U Niksicu 1

Nezapamćeni skup u istoriji Nikšića: „Svaki vaš izlazak pokazuje da je ono zlo, koje je nastalo u Skupštini Crne Gore, mrtvo slovo na papiru. Ova svenarodna skupština poništava taj bezakoni akt“

Ime: 03. 02. 2020 Litija Niksic; Opis: Svaki vaš izlazak pokazuje da je ono zlo, koje je nastalo u Skupštini Crne Gore, mrtvo slovo na papiru. Ova svenarodna skupština poništava taj bezakoni akt Tip: audio/mpeg

Prethodno je u hramu služen Moleban Presvetoj Bogorodici, a, pred početak službe, Preosvećeni Episkop Joanikije je riječima dobrodošlice pozdravio učesnike velike svenarodne litije, koja je rano jutros pješke krenula iz manastira Kosijereva ka Nikšiću u znak protesta povodom neustavnog i diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Litiju je predvodio arhimandrit Arsenije (Samardžić), iguman Kosijereva, a procjenjuje se da je u najvećem krsnom hodu, dužine 50 kilometara, učestvovalo oko dvije hiljade ljudi.

Feb 02 2020 Moleban I Litija U Niksicu 15„Banjani, Rudinjani, Grahovljani i svi koji ste se uključili u ovaj svešteni hod od manastira Kosijereva i drugih naših svetinja do crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, ovim vašim putem davno je prošao Sveti Vasilije Ostroški. Vi ste danas njegovim stopama i sa njegovim blagoslovom krenuli u odbranu svojih svetinja, svoga imena, časti i obraza, u odbranu predaka i potomaka. Zahvaljujemo se na velikoj ljubavi koju pokazujete prema svojim svetinjama, prema svetoj pravoslavnoj vjeri“.

„Neka vas Bog blagoslovi za vašu ljubav i za vašu žrtvu, a posebno za ovaj vaš današnji veliki trud koji ste prinijeli Gospodu Bogu, Svetom Vasiliju Ostroškom i ovom svetom hramu. Neka vaše djelo bude nagrađeno i neka se ukloni ovo zlo, koje se licemjerno naziva Zakon o slobodi vjeroispovjesti, da u Crnoj Gori zavlada mir, pravda, međusobna ljubav i tišina“, kazao je Vladika.

Potom je svenarodni svešteni hod krenuo kroz grad Nikšić. Litiju su predvodili Preosvećena Gospoda Episkopi Joanikije i Teodosije, a vjerni narod Nikšića brojem učesnika prevazišao je sve dosadašnje litije. Kako se procjenjuje, učestvovalo je oko 40 hiljada ljudi, koji su u veličanstvenom, mirnom, dostojanstvenom hodu, pjevajući crkvene pjesme, molitve, noseći ikone i svijeće, i ove večeri poručili da ne pristaju na neustavni i diskriminatorski Zakon o slobodi vjere.

Na Trgu „Slobode“, nakon saborno uznesene molitve Oče naš, sabranje je pozdravio protojerej-stavrofor Slobodan Jokić.

„Nikšić piše svoju najljepšu biografiju od svog postojanja. I ovim sabranjem večerašnjim smo pokazali da smo iznad svih podjela i da smo se okupili samo sa jednim ciljem – da ne damo svetinje. Večeras imamo veliki blagoslov da su sa nama naši Arhijereji Vladika Joanikije, naš nadležni Episkop i Vladika Teodosije sa stradalnog Kosova i Metohije, sa monaštvom iz Dečana, carskog Prizrena, Banjske, Zočišta“, naveo je sveštenik Jokić.

Sabrani narod zapjevao je, u tom trenutku, jednim grlom, jednom dušom „Sa Kosova zora sviće“.

Srdačnim aplauzom pozdravljeni su i sveštenoslužitelji, koji su predvodili litiju od manastira Kosijerevo do nikšićkog Sabornog hrama: arhimandrit Arsenije, iguman kosijerevski koji je, uprkos godinama, svaku stopu puta osveštao svojim hodom zajedno sa bratstvom i nikšićkim sveštenicima: Ostojom, Veljom, Kostom i Radenkom i narodom, koji je pristupao uz put iz Grahova, Rudina i drugih mjesta.

Obratio se i otac Arsenije, ističući trud i žrtvu, koji su uložila djeca u današnjoj litiji.

„Djeca su heroji i ukras svih naših litija, kao i ove koja je išla od Kosijereva. Bili su prvi, bili su veseli, pjevali su ovu divnu pjesmu. Proiznesena je iz čistog srca, iz djetinje duše, Bog će uslišiti njihove molitve. Nisam ja predvodio ovu litiju, već apostol Luka molitvama Svetog Arsenija Sremca, Svete velikomučenice Marine i drugih svetih okupljenih u našem manastiru. Zato je litija bila ovako lijepa, božanstvena“ rekao je o. Arsenije.

Veličanstveni skup Nikšićana u odbranu Svetinja blagoslovio je nadležni Episkop Vladika Joanikije.

„Pomaže Bog veliki narodni sabore i prava, istinska narodna skupštino! Ova narodna skupština u gradu Nikšiću i po svim gradovima Crne Gore i šire, sabira se oko imena Božjeg i oko pravde, istine, oko naše svete vjere, oko Božjih svetinja i Božjih oltara. Tako se međusobno snažimo, hrabrimo, krijepimo sa svima svetima, sa cijelom Crkom Božjom od Jerusalima do Moskve, do svih kontinenata. Svi pravoslavni hrišćani, svi ljudi koji imaju savjesti, ovih dana, su sa nama zato što je ovo bitka za pravu, čistu, svetu vjeru naših otaca i našeg potomstva“, poručio je Preosvećeni Episkop.

Dodao je da je i Crna Gora Kosovo, jer je i ona sveta zemlja, zemlja velikih svetinja.

„Naša otadžbina, i Kosovo i Crna Gora, oznamenjene su svetinjama, svetim moštima, svetim ćivotima Božjih ugodnika i mi te korjene čuvamo, oni nas osvećuju i ukazuju nam na pravi put. Daju nam snage da se borimo protiv zla i nepravde, protiv satane Krstom Časim! Večeras imamo veliko osnaženje upravo sa Kosova i Metohije, došao nam je naš dragi Vladika Teodosije sa igumanima kosovskih svetinja, a sa nama su i sveštenici iz zahumsko-hercegovačke Eparhije. Blagodarim vam na ovoj ljubavi, na ovoj žrtvi. Svaki vaš izlazak pokazuje da je ovo zlo, koje je nastalo u Skupštini Crne Gore, mrtvo slovo na papiru. Ova skupština svenarodna poništava taj bezakoni akt!“, ocijenio je Vladika Joanikije.

Episkop raško-prizrenski G. Teodosije je kazao da smo, ovih dana, svi svjedoci velikog čuda, čuda Božjeg, Svetog Save, Svetog Vasilija i Svetog Petra Cetinjskog da se, u ljubavi Hristovoj i sa trpljenjem, sabiramo da služimo moleban i činimo molitveni vhod.

„Sve u cilju da pokažemo da smo Crkva, da smo telo Hristovo. Naše okupljanje nije sa drugom namerom nego da se pomolimo Bogu za sve, i prijatelje i neprijatelje, i one koji nas vole i one koji nas ne vole. I da se pomolimo Bogu da sačuva i zaštiti naše svetinje. Mi koji dolazimo sa Kosova i Metohije, i to što smo danas ovde sa vama, jeste samo uzdarje za svu ljubav koju su pokazali naši arhijereji iz Crne Gore, Hercegovine kad je nama bilo najteže i 1999. i 2004. Stradale su naše pojedine svetinje na Kosovu i Metohiji, po dopuštenju Božjem, ali su obnovljene i vaskrsle su“.

„To znači da kada stradamo Gospod hoće da budemo bliži Njemu i da znate kad smo u opasnosti najbliži smo Bogu i Bog je sa nama“, poručio je Vladika.

Zato i danas, ovdje, svi sabrani upućujemo molitvu, vapaj Bogu.

„Nije danas vreme za mnoge reči, danas je vreme za molitvu da nas Gospod zaštiti i Sveti koji u sebi nose silu Božju. Da zaštite svetinje naše jer mi, čuvajući naše svetinje, čuvamo svoje biće, svoj identitet, svoju veru, nadu. Te svetinje čuvaju našu dušu“.
„Neka bi Bog dao da ovo Božje delo koje smo započeli i privršimo sa ljubavlju, smirenjem, molitveno da pokažemo da smo Crkva Božja, da smo narod Božji, a oni koji se prave da nemaju oči i uši, po rečima Hristovim, ne znaju šta rade i neka im Gospod oprosti za to“, zaključio je Preosvećeni vladika Teodosije.

Izvor: https://www.eparhija.me/