2018 Krstovdan U Niksicu

Krstovdan toržestveno proslavljen u nikšićkom Sabornom hramu kraj Moštiju Svetog Arsenija

Ime: 27.09.2018 Krstovdan Niksic sa besjedama; Opis: Krstovdan toržestveno proslavljen u nikšićkom Sabornom hramu kraj Moštiju Svetog Arsenija Tip: audio/mpeg

Praznik Vozdviženja Časnog Krsta – Krstovdan, 27. septembra molitveno je proslavljen u Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, gdje su, dan ranije, iz manastira Kosijerevo stigle Mošti Svetog Arsenija Sremca.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, kome je sasluživalo brojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo Eparhije budimljansko-nikšićke i Mitropolije crnogorsko-primorske, sa kojima i gostujući sveštenik protojerej-stavrofor Dimitrije iz Ruske pravoslavne Crkve.

Svetu službu Božju pojanjem za pjevnicom uveličali su učenici Cetinjske bogoslovije, sveštenici nikšićkog i beranskog namjesništva i hor Svetog novomučenika Stanka. U prazničnom bogosluženju molitveno je učestvovao, u velikom broju, vjerni narod Nikšića, monaštvo Župskog manastira i manastira Ždrebaonika.

Nakon čitanja svetog Jevanđenja, sabrani narod Božji nadahnutom pastirskom besjedom poučio je protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić, arhijerejski namjesnik bokokotorski.

Veliki praznik Vozdviženja Časnog i Životvornog Krsta Gospodnjeg, sabranima je čestitao Preosvećeni Episkop Joanikije:

„Krstu Tvome klanjamo se, Hriste, i Sveto vaskrsenje Tvoje pojemo i slavimo. Kada se klanjamamo Krstu Gospodnjem, klanjamo se Hristovim stradanjima, jer je On na krstu izvršio iskupljenje roda ljudskog, izlio svoju živonosnu krv kojom je obnovio našu prirodu, darovao nam oproštaj grehova i smrću svojom smrt uništio. Istovremeno slavimo i Vaskrsenje, jer tajna Krsta uvodi u tajnu vaskrsenja Hristovog, to je dvojedna, na kraju jedna tajna“.

Preosvećeni je kazao da je to u suštini,  osnova naše svete vjere pravoslavne i zato ovaj Božanstveni praznik slavi cijela vaseljena.

„Sabiramo se, slavimo i pričešćujemo svetim Tajnama Hristovim, slavimo Hristovo raspeće i Njegovo tridnevno Vaskrsenje, zapravo, Njegovu pobjedu nad smrću“, kazao je Vladika.

U okviru ovog velikog, svekozmičkog slavlja Eparhija budimljansko-nikšićka počastvovana je svojim slavljem koje je, takođe, uzvišeno i veliko. Po drugi put Sveti Arsenije Sremac, naslednik Svetog Save, drugi Arhiepiskop srpski pohodi manastir Kosijerevo i ovu svetinju.

„Veličanstvena je ta priča o Svetom Arseniju, i kao nasledniku Svetog Save i kao duhovnom pastiru, koji pastirstvuje nad svojim narodom i posle svog upokojenja, jer kako drugačije da shvatimo hodanje njegovih svetih moštiju po srpskim zemljama od Pećke Patrijaršije preko Stare Raške do Hercegovine, čak i do nadomak Sarajeva, govori se, da su njegove mošti hodile, tješile naš narod, pa, opet, u jednom širokom luku se vratile, moramo pomenuti manastir Dovolju, Dobrilovinu, Medun, do Ždrebaonika, kasnije do Kosijereva. Žitije kod mnogih svetaca, kao i kod Svetog Arsenija, opširnije je i nikad se ne završava poslije njihove blažene končine.

Ovo je veličanstven praznik, uzvišen. Takav miomir od ovih svetih Moštiju koji ishodi, iscjeljujući, utješujući, onaj miomir koji nas sabira kao duhovne pčele oko njegovog kivota. U njegov miomirisni kivot, u pećini pored Dobrilovine, nastanile su se bile pčele i donosile mu miris od polja i sladost od gora, štitile Sveca od neprijatelja naše svete vjere. To je znak kako se njegova duhovna pastva sabira kroz vjekove kod ovog čudesnog Svetitelja“, poručio je Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Vladika je, govoreći o Svetom Arseniju, istakao da nije bilo lako naslediti Svetog Savu, pokazati se njegovim dostojnim naslednikom. On je to svojim životom posvjedočio, nastavio i uzdigao djelo Svetog Save, utvrdio Srpsku Crkvu, srpski narod i srpsku državu, tog vremena, ali, nikada se ne ističući ispred njega.

„U njemu je duh Svetog Save i nije čudo što je naš narod, često, ovim svetim Moštima prilazio kao Moštima Svetog Oca našeg Save i dobijao utjehu od Svetog Arsenija.

Ovo su, draga braćo i sestre, velike duhovne svečanosti. Ovo je potpuna i neočekivana Božja milost, ovo novo pohođenje Moštiju Svetog Arsenija manastira Kosijereva i grada Nikšića. To je bila želja, ponajviše, naroda iz Banjana i Rudina, jer su zapamtili blagodati koje su se bogato izlivale na tamošnji narod dok su tamo počivale Mošti Svetog Arsenija“, besjedio je Vladika.

On je riječima dobrodošlice pozdravio protojereja-stavrofora Dimitrija iz Kemerova u Sibiru, koji je blagoslovom Mitropolita kemerovskog G. Aristarha, učestvovao u molitvenim i duhovnim sabranjima.

„Posebno nam je drago što je sa nama ovdje, danas, prvi saradnik Vladike Aristarha, ugledni protojerej o. Dimitrije. Želio je i on da dođe, ali su ga obaveze spriječile, tako da nam o. Dimitrije prenosi pozdrave i blagoslove Vladike Aristrarha“, rekao je Preosvećeni Episkop.

Praznik je čestitao i protojerej-stavrofor Dimitrije, napominjući da se Mitropolija kemerovska i prokopjevska, poslednjih godina, zbližila sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i Eparhijom budimljansko-nikšićkom, te da su se pobratimile Bogoslovije Cetinjska i Kemerovska.

„Preko Moštiju Svetog Arsenija mi smo se, još dublje, zbližili i povezali, a blagoslovom Mitropolita Amfilohija dodijeljena nam je čestica Moštiju Svetog Arsenija, koju ću ponijeti u naš kuzbaski kraj. Molitvama Svetog Arsenija naše jedinstvo i naša bratska ljubav će biti u buduće još čvršća i jača“, poručio je o. Dimitrije.

Praznično sabranje nastavljeno je u Parohijskom domu u Nikšiću, prije nego što su Mošti Svetog Arsenija svečano ispraćene iz nikšićkog Sabornog hrama na putu za manastir Ždrebaonik.