Dr Vladimir Leposavić

Leposavić: „Inovirani“ predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ne sadrži glavne preporuke Venecijanske komisije

Ime: 10 12 2019 vladimir leposavic; Opis: "10_12_2019_vladimir_leposavic". Objavljeno: 2019. Žanr: Other. Tip: audio/mpeg

Iako zvaničnici tvrde da su u novi „inovirani“ Predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti unijeli sve preporuke Venecijanske komisije činjenice pokazuju da su u najspornijim tačkama sugestije „Venecijanaca“ potpuno ignorisane, izjavio je za Svetigoru dr Vladimir Leposavić, član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske.

Leposavić, koji je ekspert za zaštitu ljudskih prava, numerički je ilustrovao ovu činjenicu rekavši da je samo o imovinskom segmentu ovog Zakona (famoznom članu 62) Venecijnska komisija dala osam preporuka, a Vlada je od njih u Predlog zakona uvrstila samo pola jedne preporuke.

Mitropolija je ovim propisom diskriminisana jer ne uživa pravnu zaštitu koju ima svaki drugi vlasnik imovine u Crnoj Gori“, rekao je Leposavić istakvši da imovina Crkve neće šititi kroz redovan sudski postupak, već će je država ispitivati u upravnom postupku čime se krši preporuka Komisije da se po pitanju imovine ne sprovodi nikakav ad hoc postupak. On je naglasio da je ovdje riječ o takvom postupku koji je skovan isključivo za eparhije SPC u Crnoj Gori.

Leposavić je istakao da je predalač želio da kroz kozmetičke, uglavnom leksičke, promjene u tekstu stvori iluziju da je tekst usaglašen sa preporukama iz Venecije. „Zapravo tekst Predloga nije usaglašen ni sa Ustavom Crne Gore jer propisuje retroaktivnu primjenu zakona“, rekao je Vladimir Leposavić dodavši da Zakon takođe krši ustavnu zaštitu prava svojine od svakog proizvoljnog ugrožavanja. „U ovom predlogu imamo tipičan primjer takvog postupanja države prema Crkvi“ , zaključio je sagovornik Svetigore.

Predlogom ovog zakona isključuje se čitav set propisa poput Zakona o svojinsko-pravnim odnosima, koji je statika pravnog sistema“, naglasio je Leposavić rekavši da liči na to da ovaj zakon uopšte nije pisao pravnik, a da pravni tim Vlade pokušava da ga efemernim promjenama učini smislenijim. „Iz Vlade su pitanja zaštite prava imovine proglasili političkim pitanjem čime su osujetili svaki dijalog“ rekao je dr Leposavić istakavši da to nije samo pogrešno, nego i opasno jer se radi o neopreznoj igri jer je pravo svojine zapravo pravo na opstanak svakog pojedinca. „To je mimikrija u kojoj Crkva ne može učestvovati osim na svoju otvorenu štetu“, zaključio je dr Vladimir Leposavić za slušaoce radija Svetigora.