Litija Glavna

Litijom i saborom pravoslavnih horova Boke u Tivtu sinoć završena manifestacija “U svjetlosti Hristovog Vaskrsenja – Bokelji Svetome Savi i Prevlačkim mučenicima”

Ime: 11.05.2022- PREVLACKI MUCENICI- TIVAT- otac Gojko i otac Pavle; Opis: Tip: audio/mpeg

Litija ulicama grada, kao centralni događaj duhovnog sabora pod nazivom „U svjetlosti Hristovog vaskrsenja – Bokelji Svetom Savi i Prevlačkim mučenicima“ održana je juče popodne.

 

Više stotina vjernika okupilo se na gradsoj rivi Pine gdjee je sa tivatske Prevlake prispio brodić sa moštima prevlačkih mučenika koje su potom u litiji nošene kroz grad do hrama Svetog Save. Saboru su prisustvovali i predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović i potpredsjednik Vladimir Arsić.

LitijaLitiju je ulicama Tivta predvodio Mitropolit Nektarije sa Krfa sa sveštvenstvom. Moleban je služen na raskrnici ispred zgrade Opštine, nakon čega je povorka nastavila prema hramu Svetog Save.

Nakon litije i večernjeg bogosluženja u hramu Svetog Save, gdje je Mitropolit održao besjedu, u Velikoj sali Centra za kulturu održana je svečana akademija, gdje je besjedio otac Gojko Perović.

“Ovaj današnji dan spaja mnogo tema vezanih za naše spasenje. Dan sjećanja na Hristovo vaskresenje, Dan sjećanja na prevlačke mučenike, Dan sjećanja na tragičan događaj iz naše istorije spaljivanje mošti Svetog Save na Vračaru i dan kad se, već koliko godina unazad, ustanovila jedna lijepa bokeška litija, koju poslednjih godina nijesmo mogli da praktikujemo zbog bolesti koja se bila ukorijenila među nama. Zato smo sa većom žeđu i radošću dočekali ovaj današnji dan i litija je bila propraćena lijepim vremenom i izvanrednim gostom, koji nam dolazi iz grčke pravoslavne crkve. Šta nama predstavlja litija? U litijama, možemo reći, osvećujemo ulice nekoga grada i kud god prođe krst, kadionica, pop, pjesma crkvena i molitva, blagosiljamo mjesto gđe ljudi žive. Ali, prije svega, litija predstavlja izraz one dinamike koju imamo na svakoj svetoj liturgiji. Sinan Paša se grdno prevario kad je mislio da će spaljivanjem mošti Svetog Save, takvo svjedočanstvo nebeskog carstva nestati. Zbilja se desilo, da se to svjedočanstvo, kad se predalo plamenu, rasplamsalo na sve strane i čestice toga otišle na sve četiri strane svijeta ii me Svetog Save se još više utvrdilo u narodu. Jedna čestica tog pepela pala je u Tivat, kada je prije gotovo 100 godina podignuta saborna crkva Svetog Save. Ona je svjedočanstvo carstva božijeg ovđe na zemlji i valja se potruditi da ona bude što ljepša”- kazao je otac Gojko Perović.

Otac GojkoMosti Prevlačkih mučenika ostaće u hramu Svetog Save do nedjelje, 15. maja.

Na sabranju horova Boke nastupili su: Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” Kotor, Crkveni hor “Sv. Vasilija Ostroški” Kumbor, Crkveni hor “Sv. Sava” Herceg Novi, Crkveni hor “Sv. Jevstatije Prevlački” Budva, Crkveni hor “Roždestvo” Bijela, Đečiji hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” Kotor i Dječiji hor “Cvrkutići “ Herceg Novi.

Događaj su organizovali Mitropolija crnogorsko-primorska, Srpska pravoslavna crkvena opština tivatska, Bratstvo pravoslavne omladine Crne Gore i manastir Svetog Arhangela Mihaila – Miholjska Prevlaka.

Izvor: Radio Tivat