Feb 24 2020 Moleban I Litija U Bijelom Polju 1

Litiju u Bijelom Polju predvodili Vladike Joanikije i Teodosije: Ako budemo išli Božijim putem, bićemo narod Božiji

Ime: 24.02 2020-Litija Bijelo Polje Vladike Joanikije i Teodosije; Opis: Ako budemo išli Božijim putem, bićemo narod Božiji Tip: audio/mpeg

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, u nedjelju 23. februara moleban su služili Episkopi budimljansko-nikšićki g. Joanikije i raško-prizrenski g. Teodosije. Poslije molebna je krenula litija, koja je išla do manastira Nikoljac u Nikoljcu.

Vladika Joanikije je, obraćajući se na gradskom trgu, kazao da se molimo Bogu, sabiramo oko prestola Božjeg, objedinjujemo i osnažujemo silom Božijem.

Feb 24 2020 Moleban I Litija U Bijelom Polju 10„Krijepimo se našim zajedništvom i međusobnim mirom i ljubavlju u ovim teškim danima, danima teških iskušenja, kada smo izloženi diskriminaciji i udaru na našu vjeru, na pravoslavlje, na naše svetinje. Onaj ko udara na svetinje, udara na čast i obraz, na prošlost, sadašnjost i na budućnost i hoće da zbriše i vjeru, i narod i pamćenje. Zli naum je bio i mi smo se suprostavili diskriminaciji kada više nije bilo nikakvog sredstva i načina da se suprostavimo preko zvaničnih institucija, mi smo morali da se suprostavimo na ovaj način i da sazovemo narodnu skupštinu.

Ova narodna skupština će zasijedati sve do momenta dok ne dobijemo naša prava i dok ne zaštitimo slobodu naše svete vjere za koju su naši preci živjeli, krv prolivali i glave svoje polagali. Ne možemo dozvoliti da u našoj državi pravoslavna vjera, sveta vjera, vjera Svetog Vasilija i Petra Cetinjskog bude diskriminisana i izložena ovakvoj nepravdi, torturi i zatiranju”, besjedio je Episkop Joanikije.

S druge strane, kazao je Preosvećeni vladika Joanikije, ovdje u Crnoj Gori se pravi presedan, da se ovaj nesrećni zakon, koji je, zapravo, bezakonje i udar na pravni poredak, da bi, po istom modelu, Šiptari, Hašim Tači i Haradinaj oteli srpske crkve na Kosovu i Metohiji, Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju, Ljevišku, to je dogovor.

“Mi se borimo da očuvamo naše svetinje, imamo podršku od cijelog pravoslavlja i od cijelog svijeta koji ima savjesti. Sve više i zapadni svijet razumije da je ovdje ugrožena vjera i niko, ko ima razuma, ne može podržati to da se bilo koja vjera ponižava, naročito, ne naša koja je rodila svetitelje, iznjedrila blistavu kulturu, stvorilia naš identitet i stvorila Crnu Goru. Imamo podršku od Boga i od svih pravoslavnih Crkava Božijih, a večeras nam je, posebno, drago što je sa nama vladika raško-prizrenski Teodosije, koji nosi kosovske rane na svome srcu i koji nam je prvi dao  podršku.

Vladika Teodosije je zahvalio vjernom narodu što istrajava u onome što je dobro i najsvetije, a to je svoja vjera i svetinje.

Feb 24 2020 Moleban I Litija U Bijelom Polju 11„Najljepše što se danas može čuti u Crnoj Gori i izvan njenih granica jeste slogan „Ne damo svetinje“. Naši sveti vladari,  arhiepiskopi, patrijarsi, znali  su šta može sačuvati biće našeg naroda. Zato je podignuta Studenica,  Hilandar, Pećka patrijaršija, Dečani, Ostrog, Cetinjski manastir  i mnoge naše svetinje posijane po svim srpskim zemljama. Oni su znali da jedino svetinje mogu sačuvati dušu našega naroda i to u najtežim vremenima, u ropstvu, stradanju, a, evo, i u ovo naše vrijeme, kako u našim Krajinama, Slavoniji, BiH, na Kosovu i Metohiji, čega smo se držali ako ne svetinja. Svetinje su nas sačuvale i mi zato gdje god danas da živimo naše svetinje ne damo drugima“, poručio je Episkop Teodsije.

On je kazao da ljudi na Kosovu i Metohiji dobro znaju šta su naše svetinje.

„Bile su napadnute, skrnavljene, paljene, rušene, ali nije dao Gospod da ono što je najsvetije nestane u rodu našem. Stradamo mnogo puta, ali naše svetinje ostaju, jer su one naša duša. Dok je naših svetinja biće i nas. Zato smo zahvalni  Bogu Koji je činio, i u naše vrijeme čini, ono što je najvažnije za nas, a to je da sačuvamo vjeru, nadu, međusobnu ljubav. Gospod nas upućuje jedne na druge, da volimo jedni druge, da saosjećamo sa drugima i da praštamo. To je zakon Božiji, po tome će nam Gospod suditi i po tome će poznati da li smo Njegovi. Neka nam Gospod da snage da istrajemo u svemu onome što je dobro, neka nam da snage u predstoojećem postu, da postom, molitvom i pokajanjem pobijedimo naše neprijatelje i sačuvamo ono najsvetije. Samo ako budemo išli Božijim putem, onda ćemo, zaista, biti narod Božiji”, besjedio je Preosvećei vladika Teodosije.

Pored hora “Sveti Nikola”, koji prati sve litije, na gradskom trgu je nastupio i šesnaestogodišnji guslar Siniša Petrić.

Izvor: Eparhija budimljansko-nikšićka