Arhimandrit Varnava

Liturgija u manastiru Svetog Luke u Župi Nikšićkoj

Ime: Besjeda o. Varnave u manastiru Svetog Luke u Župi Nikšićkoj; Opis: "ÿþZ" od ÿþM. Žanr: Other. Tip: audio/mpeg

Na dan kada naša Sveta pravoslavna Crkva proslavlja Svetog apostola i jevanđelistu Luku i Svetog Petra Cetinjskog, u utorak 31. oktobra 2017, sveta Liturgija služena je u paraklisu Svetog Amfilohija Ikonijskog u manastiru Svetog Luke u Župi Nikšićkoj.
Liturgijom je načalstvovao arhimandrit Varnava, iguman manastira Treskavica u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj, a sasluživali su: arhimandrit Isaija, iguman manastira Bijela kod Šavnika, protojerej-stavrofor Velja Kovač, paroh u Gacku, protosinđel Jeftimije, iguman manastira Piva, protojereji Slobodan Jokić, arhijerejski namjesnik nikšićki i Miodrag Todorović, paroh nikšićki, jerej Ostoja Knežević, starješina nikšićkog Sabornog hrama.

Svetoj službi Božjoj prisustvovali su brojni vjernici Župe i Nikšića, koji su pristupili Svetoj Tajni pričešća.

Pastirskom besjedom obratio se o. Varnava, koji je igumaniji Efimiji, sestrinstvu manastira i vjernom narodu čestitao praznik i hramovnu slavu, izrazivši radost zbog učestvovanja u prazničnom sabranju.

Blagosiljan je i prelomljen slavski kolač, a kako je Lučindan krsna slava većine župskih porodica osveštani su i slavski kolači današnjih svečara.
Zajedničarenje u ime Božje i u slavu Svetog apostola i jevanđeliste Luke nastavljeno je uz trpezu ljubavi, koju je spremilo sestrinstvo Manastira.