Jan 2020 Arhijerejska Liturgija U Goliji 12

Литургијско сабрање у Голији

Име: 10.01.2020 Vladika Joanikije Besjeda; Опис: Литургијско сабрање у Голији Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, у четвртак 9. јануара 2020. Свету Архијерејску Литурију у манастиру Светог Саве под Орлином на Голији.

Епископ Јоаникије у чин чтеца произвео је Мирослава Станишића, инжењера саобраћаја из Никшића.

У литургијској проповиједи Преосвећени Владика је казао да у ове божићне дане, у наставку празника, продужавамо радост божићног славља. Јуче смо, посебно, прослављали Сабор Пресвете Богородице, јер је природно да прослављамо Ону Која је Богомладенца Христа родила, Која је под дејством силе Светог Духа, а по вољи Бога Оца са Неба, примила Спаситеља свијета у своју утробу у коју се настанио.

„Наша вјера је таква вјера која рађа светитеље. Родила је и Светог првомученика Стефана, првог Христовог свједока и мученика и зато се он прославља у трећи дан Божића. Он је, подобно свом Господу, пострадао за вјеру и опростио свима који су га клеветали, судили и мучили, као и Његов Господ на крсту што је опростио свима“, навео је Владика будимљанско-никшићки.

Владика је, током сабрања, представио нову настојатељицу манастира Светог Саве у Голији, мати Евангелију, која је, неколико година, била у манастиру у Драговољићима, гдје је, по ријечима Преосвећеног Епископа Јоаникија, много урадила и оставила лијепу успомену у том крају.