Jan 2020 Arhijerejska Liturgija U Goliji 12

Liturgijsko sabranje u Goliji

Ime: 10.01.2020 Vladika Joanikije Besjeda; Opis: Liturgijsko sabranje u Goliji Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je, na praznik Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, u četvrtak 9. januara 2020. Svetu Arhijerejsku Lituriju u manastiru Svetog Save pod Orlinom na Goliji.

Episkop Joanikije u čin čteca proizveo je Miroslava Stanišića, inženjera saobraćaja iz Nikšića.

U liturgijskoj propovijedi Preosvećeni Vladika je kazao da u ove božićne dane, u nastavku praznika, produžavamo radost božićnog slavlja. Juče smo, posebno, proslavljali Sabor Presvete Bogorodice, jer je prirodno da proslavljamo Onu Koja je Bogomladenca Hrista rodila, Koja je pod dejstvom sile Svetog Duha, a po volji Boga Oca sa Neba, primila Spasitelja svijeta u svoju utrobu u koju se nastanio.

„Naša vjera je takva vjera koja rađa svetitelje. Rodila je i Svetog prvomučenika Stefana, prvog Hristovog svjedoka i mučenika i zato se on proslavlja u treći dan Božića. On je, podobno svom Gospodu, postradao za vjeru i oprostio svima koji su ga klevetali, sudili i mučili, kao i Njegov Gospod na krstu što je oprostio svima“, naveo je Vladika budimljansko-nikšićki.

Vladika je, tokom sabranja, predstavio novu nastojateljicu manastira Svetog Save u Goliji, mati Evangeliju, koja je, nekoliko godina, bila u manastiru u Dragovoljićima, gdje je, po riječima Preosvećenog Episkopa Joanikija, mnogo uradila i ostavila lijepu uspomenu u tom kraju.