Cnn

Ljetopis, 1. jun 2020

Ime: Ljetopis 01.06.2019 (1980 CNN, 1943 Lesli Hauard); Opis: Ljetopis, 1. jun Tip: audio/mpeg
  • Na današnji dan 1. juna 1980. godine CNN, globalna, kablovska televizijska mreža vijesti počela emitovanje programa.

CnnKako je dobro poznato, najbolja vrsta laži se dobija od poluistine. U proizvodnji tog proizvoda posebno uspješan je bio Holivud. Istorija saradnje Pentagona sa Holivudom je počela još davne 1927. godine. Danas vojno nadleštvo SAD pomaže «fabrici snova» na sve moguće načine. Prema zakonodavstvu SAD Pentagon, kao i CIA, nemaju pravo da se u samoj zemlji bave propagandom. Međutim, za to je nađen izlaz. Glavni pravac saradnje administracije SAD i Holivuda u informacionoj oblasti je postalo «udruživanje napora za borbu protiv terorizma». Amerikanci doprinose maksimalnom širenju dezinformacija preko stranih, najprije evropskih, medija (među kojima su i Rojters, i Frans pres), a ta inicijativa pripada Odjeljenju za strateški uticaj, maloj specijalnoj jedinici koja je formirana u Pentagonu. Zadatak joj je da koristi «mračne» metode informacionog rata u cilju obrade stranog auditorijuma tako što će davati lažne podatke stranim novinarima, pa i onima iz «država, koje su prijatelji i saveznici SAD».

Ratovi u Avganistanu i Iraku su postali eksperimentalni poligon ne samo za najnovije tipove američkog oružja, već i za savremene tehnologije manipulacije sviješću. Video-trake, rađene po narudžbini Pentagona, u mnogom se prave prema uzorcima holivudskih producenata koji se bave i režiranjem TV-šou programa i umjetničkih filmova. «Televizijske kompanije SAD popunjavaju program o novostima pomoću video-materijala, koji su osmišljeni u vladi i u krupnim korporacijama… Pri čemu oni koji prave takve izveštaje su naučeni da sklapaju te materijale tako, da se oni ne razlikuju od novosti koje daju nezavisni autori»…

Izveštaj koji je u svoje vrijeme odigrao ogromnu ulogu u okretanju javnog mnjenja u SAD ka podrški prvom ratu u Persijskom zalivu. U kadru je 15-godišnja djevojčica koja treba da bude kuvajtska izbjeglica i koja priča šta je sve vidjela svojim očima, kako su irački vojnici osudili na smrt 15 tek rođenih beba iz porodilišta u Kuvajtu. Intervju sa tom djevojčicom se vrtio stotinama puta po američkim TV kanalima. Ime djevojčice nije saopštavano, njoj je tobože ostala u otadžbini porodica, koja može da nastrada od vojnika Sadama Huseina. Da bi se shvatio značaj ovog snimka, predsjednik SAD-a DŽ.Buš – stariji iskoristio je priču o mrtvim bebama 10 puta u 40 dana vojne propagandne kampanje. Kasnije je dokazano da djevojčica sa ekrana uopšte nije izbjeglica, već kćerka kuvajtskog ambasadora u SAD.  Ona je član kraljevske porodice – koja upravlja Kuvajtom, svi njeni rođaci imaju ogroman imetak, nekretnine u inostranstvu i žive na Zapadu…A rezultati ankete koja je obavljena među stanovništvom SAD u vezi sa ratom u Iraku govore da je 69% anketiranih sigurno da je Sadam Husein lično učestvovao u pripremi terorističkih akata od 11.septembra 2001.godine. I to bez obzira što Bijela kuća nije mogla da ponudi ni jedan jedini dokaz koji bi svjedočio o bilo kakvoj vezi između Iraka i Al-Kaide koja je, prema zvaničnoj verziji, izvršila te napade. To znači da se običan građanin može programirati da vjeruje u šta god se želi!

 

  • Na današnji dan, 1. juna 1943. godine njemački avioni u Drugom svjetskom ratu oborili su britanski avion, usmrtivši sve putnike, uključujući engleskog pozorišnog i filmskog glumca i režisera Leslija Hauarda, dvojnika britanskog premijera Vinstona Čerčila. Njemci su bili uvjereni da je u avionu, oborenom iznad Biskajskog zaliva, na letu od Lisabona ka Irskoj, bio Čerčil.

Lesli HauardHauard je svoj status međunarodne filmske zvijezde nastojao da iskoristi kako bi pomogao svojoj domovini u Drugom svjetskom ratu. Prilikom povratka sa propagandne turneje u tada neutralnoj Španiji , avion DC-3 kojim je putovao je iznad Biskajskog zaljeva presrelo osam njemačkih aviona Junkers Ju 88 i oborilo, pri čemu je Hauard poginuo sa svim putnicima i članovima posade. Okolnosti tog događaja su dan-danas predmet raznih špekulacija. Hauard je bio poznat po izuzetno suptilnoj glumi u filmovima “Romeo i Julija”, “Pigmalion”, “Prohujalo s vihorom”, “Intermeco”. Ostao je upamćen kao opsesivna ljubav Skarlet O’ Hare u kultnom filmu „Prohujalo s vihorom“ iz 1939. godine. Glumac je prethodno u Madridu imao tajni sastanak sa španskim generalom Frankom, navodno u okviru specijalne misije po nalogu Vinstona Čerčila, koji je na taj način želio da uputi tajnu poruku španskom diktatoru da Španija ostane izvan rata. Navodna poruka koju je nosio Hauard bila je jedan od britanskih pokušaja da spriječe Franka, koji je došao na vlast uz podršku Hitlera i Musolinija, da pristupi ratnoj Osovini zla. Hauard je iskoristio svoje kontakte da stupi u kontakt s Frankom i prenese mu Čerčilovu poruku. Dolazak holivudske zvijezde u Madrid u vrijeme desničarske diktature u Španiji izazvao je mnoga komešanja. Hauard je razbijesneo britanske zvaničnike u Madridu jer je odbio i da prisustvuje mnogim događajima priređenim u njegovu čast a Hauard je pripremao susret s Frankom bez znanja britanskog ambasadora. Hauard je napustio Madrid u junu 1943. godine, kada je otišao u Lisabon gdje se ukrcao na avion „DC-3“ na putu za London. Avion su, međutim, iznad Atlantika oborile njemačke snage. Glasine koje su kasnije kružile u javnosti bile su da su Njemci mislili da se Čerčil lično nalazio u avionu.