Vladika Danilo

Љетопис, 11. јануар 2019

Име: Ljetopis 11.01.2019 (1735 umro vladika Danilo, 347 rodjen rimski car Teodosije veliki); Опис: Љетопис, 11. јануар Тип: audio/mpeg
  • На данашњи дан, 11. јануара 1735. године умро је Владика Данило, оснивач династије Петровића.

Vladika DaniloЗавладичио га је српски патријарх Арсеније Чарнојевић у Сечују.

На позив Русије ушао је 1711. године у рат против Турске, а 1718. године учествовао је у млетачко-аустријском рату против Турака.

Учврстио је односе с Русијом и знатно је подигао углед Црне Горе.

Лик владике Данила опјевао је Његош у “Горском вијенцу”…

 

  • На данашњи дан 11. јануара 347. године рођен је римски цар Теодосије, назван Теодосије Велики. Био је римски цар од 379. године до своје смрти 395. године. До смрти 395. године управљао је Римом као последњи владар јединствене империје. Консолидовао је прилике на Балкану и успоставио је примирје с Визиготима. Послије преговора с Персијом, мировним уговором успио је да за дуг период учврсти источне границе царства.

TeodosijeТеодосије је последњи цар који је владао уједињеним римским царством. Током своје владавине, Теодосије је био приморан да води два крвава грађанска рата. Његова владавина веома је битна у религијском смислу будући да је 380. године Теодосије донио едикт којим је Хришћанство проглашено за једину званичну религију у римском царству. Теодосије је забранио многе паганске ритуале а између осталог, укинуо и ред весталки у Риму и одржавање Олимпијских игара у Грчкој.

Родио се на подручју римске Хиспаније на Пиренејском полуострву, а отац му је био високи војни заповједник и територијални управник. Савладар царства постао је Теодосије 379. године, у 33. години свог живота, а владар цијелог Римског Царства постао је 392. године. Био је посљедњи човјек који је владао огромним простором од Велике Британије до Египта, јер се Римско Царство након његове смрти трајно подијелило на источну и западну половину. Осим пријестонице у Константинопољу, цар Теодосије на западу је имао пријестоницу у Милану (лат. Медиоланум). Комплекс царске палате у Милану налазио се у западном дијелу данашњег миланског старог градског језгра.

Након Теодосијеве смрти Западно Римско Царство наслиједио је његов млађи син Хонорије, а Источно Римско Царство старији син Аркадије.

Западно царство је збацивањем последњег римског цара Ромула Августула 476. године срушио германски вођа Одоакар, а Источно (Византија) живјело је још 1000 година.