Vladika Danilo

Ljetopis, 11. januar 2019

Ime: Ljetopis 11.01.2019 (1735 umro vladika Danilo, 347 rodjen rimski car Teodosije veliki); Opis: Ljetopis, 11. januar Tip: audio/mpeg
  • Na današnji dan, 11. januara 1735. godine umro je Vladika Danilo, osnivač dinastije Petrovića.

Vladika DaniloZavladičio ga je srpski patrijarh Arsenije Čarnojević u Sečuju.

Na poziv Rusije ušao je 1711. godine u rat protiv Turske, a 1718. godine učestvovao je u mletačko-austrijskom ratu protiv Turaka.

Učvrstio je odnose s Rusijom i znatno je podigao ugled Crne Gore.

Lik vladike Danila opjevao je Njegoš u “Gorskom vijencu”…

 

  • Na današnji dan 11. januara 347. godine rođen je rimski car Teodosije, nazvan Teodosije Veliki. Bio je rimski car od 379. godine do svoje smrti 395. godine. Do smrti 395. godine upravljao je Rimom kao poslednji vladar jedinstvene imperije. Konsolidovao je prilike na Balkanu i uspostavio je primirje s Vizigotima. Poslije pregovora s Persijom, mirovnim ugovorom uspio je da za dug period učvrsti istočne granice carstva.

TeodosijeTeodosije je poslednji car koji je vladao ujedinjenim rimskim carstvom. Tokom svoje vladavine, Teodosije je bio primoran da vodi dva krvava građanska rata. Njegova vladavina veoma je bitna u religijskom smislu budući da je 380. godine Teodosije donio edikt kojim je Hrišćanstvo proglašeno za jedinu zvaničnu religiju u rimskom carstvu. Teodosije je zabranio mnoge paganske rituale a između ostalog, ukinuo i red vestalki u Rimu i održavanje Olimpijskih igara u Grčkoj.

Rodio se na području rimske Hispanije na Pirenejskom poluostrvu, a otac mu je bio visoki vojni zapovjednik i teritorijalni upravnik. Savladar carstva postao je Teodosije 379. godine, u 33. godini svog života, a vladar cijelog Rimskog Carstva postao je 392. godine. Bio je posljednji čovjek koji je vladao ogromnim prostorom od Velike Britanije do Egipta, jer se Rimsko Carstvo nakon njegove smrti trajno podijelilo na istočnu i zapadnu polovinu. Osim prijestonice u Konstantinopolju, car Teodosije na zapadu je imao prijestonicu u Milanu (lat. Mediolanum). Kompleks carske palate u Milanu nalazio se u zapadnom dijelu današnjeg milanskog starog gradskog jezgra.

Nakon Teodosijeve smrti Zapadno Rimsko Carstvo naslijedio je njegov mlađi sin Honorije, a Istočno Rimsko Carstvo stariji sin Arkadije.

Zapadno carstvo je zbacivanjem poslednjeg rimskog cara Romula Avgustula 476. godine srušio germanski vođa Odoakar, a Istočno (Vizantija) živjelo je još 1000 godina.