Bitka Na Ljubotinju Crkva Sv. Djordja

Ljetopis, 15. oktobar

Ime: Ljetopis-15.10.2019-1812-bitka-na-Ljubotinju-1917; Opis: "Ljetopis-15.10.2019-1812-bitka-na-Ljubotinju-1917". Tip: audio/mpeg
  • Na današnji dan, 15. oktobra 1812. godine odigrala se bitka na Ljubotinju između crnogorske vojske i vojske skadarskog Mustaj-paše.

Bitka Na Ljubotinju Crkva Sv. DjordjaSkadarski Mustaj paša, uz pomoć arbanaških Turaka i nekoliko francuskih oficira, napao je Ljubotinje. Namjeravao je da prodre do Cetinja kako bi slomio ratobornu Crnu Goru. U štabu turskog vojskovođe bilo je i 5 francuskih oficira, koji su smatrali, za razliku od Mustaj paše, da bi u cilju pokoravanja Crne Gore, trebalo prvo pokorit Brđane, pa onda Crnogorce.

Odlučivši se za sopstveni plan, paša je pretrpio poraz koji su mu nanijeli Ljubotinjani potpomognuti od Svetog Petra Cetinjskog sa 800 Katunjana i 300 Ceklinjana i Riječana. U tim borbama Crnogorci su pobijedili i zarobili trojicu francuskih oficira. A juna 1876. godine, 43 Ljubotinjana, trojica Građanina i dvojica Dobrljanina, herojski su poginula na samim vratima Podgorice u Zagoriču i Doljanima, hrabro jurišajući na Turke.

U borbi bez šansi, sa daleko brojnijim neprijateljem, oni su tada svjesno pošli u smrt, i za slobodu dali sve što su mogli i imali – svoje živote. Kralj Nikola je ljubotinjskim junacima posvetio svoje čuveno “Ljubotinjsko kolo”, a o tom događaju pjevao je svaki guslar i svaki Crnogorac onoga doba.

Kralj Nikola nikad nije zaboravio ljubotinjske junake. Ispred crkve Svetog Đorđa u Podgorici, podigao im je spomenik na kojem su isklesani stihovi. “Ovaj spomenik podiže njegovo visočanstvo naš uvaženi gospodar knjaz Nikola Petrović – Njegoš, Ljubotinjanima, Dobrljanima i Građanima koji pogiboše u Zagoriču 28. juna 1876. godine, i ispjeva im ove stihove:“ S poštovanjem pristupite grobu ovih mučenika u kom leže 48 ljubotinjskih ubojnika“.