Lesendro

Љетопис, 16. септембар

Име: Ljetopis 16.09.2019 (1843 Lesendra, 2012 Mosad); Опис: Љетопис, 16. септембар Тип: audio/mpeg
  • На данашњи дан, 16. септембра 1843. године током великог притиска турске војске из Херцеговачког пашалука, због којег  је у том пограничном појасу била распоређена бројна црногорска војска, на другом крају Црне Горе скадарски везир Осман-паша Скопљак са 12.000 војника и артиљеријом кренуо је у поход за преотимање острва Лесендра и Врањине од Црногораца.

LesendroЛесендро је уз велике црногорске губитке убрзо пало, а послије њега и Врањина. Том приликом страдао је и Манастир свети  Никола.  Лесендро је мало острво површине око 3.015 метара квадратних на Скадарском језеру, близу Врањине. На њему је 1843. године Његош подигао омању кулу, као предстражу према Турској, због чега је Лесендро често називан „кључем од  језера“. Тврђава је осигуравала неометан риболов и трговину. Након рушења од стране Турака, Његош је тврђаву обновио, повисио зидове и често ту долазио да се одмара. По неким казивањима ту је довршавао и нека од својих дјела. Лесендро је под његовом управом био једанаест година, а послије губитка је остала узречица: “Погибе ка’ Владика за Лесендром”. Турцима је било веома стало до таквог Лесендра, “кључа од Језера” па су га заузели. Његош је у више наврата безуспјешно покушао да га врати у црногорске руке. Осман-паша је заузео Лесендро, у исто вријеме када и Врањину и на њему су Турци направили своје утврђење. Лесендро је поново, тек 1878. године било ослобођено заједно са градом – тврђавом Жабљаком Црнојевића, који су припојени Књажевини Црној Гори. Послије ослобођења од Турака 1878. године, овдје је саграђена оружница са ратним залихама, која је служила до Првог свјетског рата. Изградњом магистралног и жељезничког пута, половином прошлог вијека, Лесендро је претворено у полуострво. Лесендро је данас повезано са Врањином насипом преко кога иду магистрала жељезничка пруга Београд- Бар. Тврђава је, као и Врањина временом изгубила много од изворне љепоте, када је поред њега, 1959. године, прошла магистрала и жељезничка пруга. Лесендро је заштићено непокретно културно добро фортификационе архитектуре од 1949. године.

 

  • На данашњи дан, 16. септембра 2012. године израелске шпијунке, агенткиње МОСАД-а, озлоглашене израелске тајне службе, први пут су добиле дозволу да јавно говоре о свом послу.

MosadМосад је израелска обавештајна агенција. Одговорна је за обавештајно сакупљање, тајне акције (укључујући паравојне активности и атентате) и антитероризам. Фокус Мосада је на арапске земље и организације широм света. Мосад је једна од најчувенијих обавјештајних агенција у свијету, уз америчку ЦИА-у и британски МИ-6. Позната је по својој ефикасности, и многи сматрају да даје велики допринос стабилности и безбједности Израела. Мосад је формиран у децембру 1949. године као „Централни институт за координацију“, на препоруку Реувена Шилаоха тадашњем премијеру Израела Давиду Бен-Гуриону. Шилоах је желио централно тијело које би координисало и унаприједило сарадњу између постојећих безбједносних служби — Војног обавештајног одељења, Опште безбједносне службе и „политичког одјељења“ Министарства спољних послова. Марта 1951. године је реорганизован, и учињен дијелом канцеларије премијера, одговарајући директно премијеру. Данашњи број радника Мосада се процјењује на око 1200. Мосад је цивилна служба и не користи војне чинове, мада је већина службеника служила у Израелским одбрамбеним снагама (у Израелу је обавезно служење војног рока), и многи од њих су официри. Оригинални мото Мосада је: „Јер уз мудар савјет ћеш водити рат: а у мноштву савјетника је безбједност.” али је недавно промијењен због тренда излазка Мосада у јавност другом изреком: „Гдје нема савјета, људи падају, али у мноштву савјетника лежи безбједност.”  Мада Мосад има дугу репутацију врло ефикасне агенције, он има прилично либералну политику када су у питању киднаповања и атентати, и некада га називају разбојничком агенцијом изван Израела.  Сједиште Мосада је у Тел Авиву, и има шест одјељења:

Одјељење прикупљања је највеће, и одговорно је за шпијунске операције.

Одјељење политичке акције и веза спроводи политичке активности и одржава везе са пријатељским страним обавјештајним службама и са државама са којим Израел нема нормалне дипломатске односе.

Дивизија за специјалне операције спроводи атентате, саботаже и паравојне пројекте.

ЛАП одјељење је одговорно за психолошко ратовање, пропаганду и операције обмањивања.

Одјељење за истраживање је одговорно за обавјештајну синтезу.

Технолошко одјељење је одговорно за развој технологија за подршку Мосадових операција.