Nlo

Ljetopis, 24. jun

Ime: Ljetopis 24.06.2019 (1947 primjecen NLO, 1798 pogubljen Riga od Fere); Opis: Ljetopis, 24. jun Tip: audio/mpeg

Na današnji dan, 24. juna 1947. godine jedan američki pilot izjavio je da je na nebu vidio neobičan predmet koji je opisao kao “tanjir koji leti kroz vodu”.

NloPoslije tog događaja počeo je da se koristi termin “leteći tanjir”. Neidentifikovani leteći objekat  označava u originalnom i bukvalnom smislu bilo kakav leteći objekat ili optički fenomen, opažen vizuelno ili putem radara, a čija priroda nije poznata u prvom momentu opažanja. Interesovanje za ove objekte leži u argumentima da neki od njih iskazuju anomalne osobine, a pogotovo neprekidna spekulacija da neki od njih mogu biti proizvodi vanzemaljske inteligencije. Možda, najbolja naučno priznata definicija je: NLO je prijavljeno opažanje nekog objekta ili svjetlosti na nebu čija pojava, putanja, dinamičko i svjetlosno ponašanje ne ukazuju na logičko, konvencionalno objašnjenje i koje ne samo da zbunjuje prvobitnog posmatrača, već ostaje neobjašnjeno i posle pomnog razmatranja svih raspoloživih dokaza od strane osoba koje su tehnički sposobne za zdravorazumsku identifikaciju. Strane neidentifikovane pojave na nebu i na zemlji bile su zabilježavane kroz istoriju. Drevni rimski zapisi su povremeno bilježili spominjanje štitova, pa čak i armija viđenih na nebu. Postoji teškoća u vezi sa terminom NLO jer često dovodi do semantičkih ‎debata između podržavaoca i protivnika istog. Skeptici često komentarišu da ‎‎NLO znači da je objekat neidentifikovan od strane onih koji su vidjeli ‎objekat, što ne znači da je sam objekat neobjašnjiv, a još manje da je ‎‎vanzemaljski. Sa druge strane, neki istraživači su ‎predlagali da upotrebu termina treba strogo ograničiti na ona opažanja koja su ‎bila ispitivana intezivno, ali se i dalje kose sa konvencionalnim objašnjenjima. ‎Uprkos neobjašnjenim slučajevima, opšte mišljenje mejnstrima naučne zajednice ‎je da sve NLO pojave potiču od pogrešnog tumačenja prirodnih ili ljudskom ‎rukom izazvanih fenomena, namjernih obmana ili fizioloških fenomena, kao ‎što su optičke iluzije, sanjanje u budnom stanju / paraliza ‎sna (često se daju kao objašnjenja za navodne otmice vanzemaljaca). Prema ‎statistikama studija američkog vazduhoplovstva, većina opažanja NLO-a se može ‎podvesti pod pogrešnu identifikaciju, dok obmane i psihološke smetnje čine ‎samo mali procenat svih prijavljenih slučajeva. Ipak, mnogi akademici i dalje ‎smatraju da je predmet gubljenje vremena iz mnogo razloga, a najčešće zbog ‎nevjerodostojnosti svjedočenja očevidaca. ‎ Bilo je mnogo NLO izveštaja koji su bili praćeni materijalnim ‎dokazima različitih vrsti, kako neposrednih, tako i posrednih. U listu različitih materijalnih dokaza spadaju:‎

Radarski kontakti i praćenja, ponekad i sa različitih položaja. Ovi dokazi ‎se često ubrajaju u najbolje, pošto su tom prilikom uključeni obučeno vojno ‎osoblje, simultana vizuelna opažanja i presretanja avionima.

Fotografski dokazi, uključujući fotografije, video zapise, uključujući ‎ponekad i video u infracrvenom spektru . ‎

Zabilježeni vizuelni spektrogrami.

Materijalni dokazi o tragovima slijetanja, uključujući tragove na zemlji, ‎spaljenu ili raskopanu zemlju, spaljenu ili polomljenu vegetaciju, tragove ‎metala i dr.

Fiziološki efekti na ljude i životinje uključujući privremenu paralizu, ‎osip kože, opekotine kože i očiju i simptome slične trovanju od radijacije. ‎‎

Elektromagnetne smetnje uključujući blokade automobila, nestanke struje, ‎radio/TV smetnje, otkazivanje rada magnetnih kompasa, navigacionih sistema, ‎sistema za komunikaciju i smetnje u radu motora aviona. ‎‎

 

Na današnji dan, 24. juna 1798. godine Turci u Beogradskoj tvrđavi pogubili su grčkog pisca i patriotu Fereosa Konstantinosa Rigasa, poznatog kao Riga od Fere.

Riga Od FereRiga od Fere, grčki revolucionarni pisac, čije ime nosi jedna od ulica u centru Beograda, u prijestonici Srbije bio je samo jednom – kada su ga Turci pogubili. Njegov spomenik danas krasi centar grada a spomen-ploča čuva istoriju na kuli “Nebojša”. Rigas Feraios, rođen je u Tesaliji, u bogatoj porodici. Nakon školovanja postao je učitelj u naselju Kisos, ali je ubio značajnog lokalnog Turčina, zbog čega je morao da pobjegne na vrhove Olimpa. Odatle je, preko Atosa i Carigrada, stigao do Bukurešta. Kada je 1787. godine izbio Rusko-turski rat, Riga od Fere bio je zadužen za inspekciju vojske u Krajovi. U to vrijeme, na drugom kraju Evrope, budila se Francuska revolucija. “Dobar glas” daleko se čuo, pa je stigao i do Rige, koji je počeo da vjeruje da je nešto slično moguće i na Balkanu. Naime, junak naše priče vjerovao je u samoopredijeljenje pravoslavnog stanovništva unutar Osmanskog carstva, zbog čega se sastajao sa grčkim episkopima i pobunjeničkim vođama tražeći podršku za ustanak. Kada se rat završio, Riga od Fere otišao je u Beč. Tamo je uređivao grčke novine “Efemeris”, a štampao je i pamflete uzimajući u obzir ideje Francuske revolucije. Te pamflete namjeravao je da dijeli da bi podstakao opštebalkanski ustanak protiv Osmanskog carstva. Diveći se idejama revolucije, Riga je sve činio da upozna slavnog francuskog vojskovođu Napoleona Bonapartu, kome je čak poslao i tabakeru napravljenu od lovorovog korijena iz Apolonovog hrama. Izgledalo je da će mu se želja ispuniti i da će Bonapartu upoznati u Veneciji. Dok je putovao ka Veneciji, Rigu je izdao grčki trgovac. Kako je Austrougarska u to vrijeme bila saveznik Otomanskog carstva, austrijske vlasti u Trstu uhapsile su Rigu od Fere i predale ga upravniku Beograda. Odatle je trebalo da bude “proslijeđen” na suđenje kod sultana u Carigrad. Međutim, nakon zvjerskog mučenja, otomanske vlasti su u Beogradu, u kuli “Nebojša”, ubile Rigu od Fere i pet njegovih saradnika. Poslednje riječi grčkog revolucionara bile su: “Ja sam posijao bogato sjeme. Dolazi čas kada će moja zemlja brati slavno voće”.