Major Tepic

Љетопис, 29. септембар

Име: Ljetopis 29.09.2019 (1991 Major Tepic, 1758 Admiral Nelson); Опис: Љетопис, 28. септембар Тип: audio/mpeg
  • На данашњи дан, 29. септембра 1991. године погинуо је Милан Тепић, мајор Југословенске народне армије и народни херој Југославије.

Major TepicСептембра 1991. године хрватске оружане снаге, оличене у Збору народне гарде, који је формално формиран у оквиру Министарства унутрашњих послова Хрватске, отпочеле су битку за касарне. Циљ ове операције био је окружење јединица Југословенске народне армије у блокираним касаранама и њихово приморавање на предају, услед чега би хрватске снаге дошле до њиховог наоружања, а посебно ратне технике коју до тада ниjeсу имали. Након заузимања гарнизона у Вараждину, на удару се нашао бјеловарски гарнизон, који је био знатно ослабљен крајем августа 1991. године. Дан прије пада касарне у Вараждину, отпочела је потпуна блокада свих војних објеката ЈНА у Бјеловару. Наредба о нападу на гарнизон ЈНА донијета је у Загребу, а према претходном плану. Напад на све војне објекте бјеловарског гранизона отпочео је у недјељно јутро 29. септембра 1991. године око 7:30 часова, а мало прије тога је дошло до првих сукоба код складишта муниције у шуми Беденик. Истовремено са нападом на војне објекте у самом Бјеловару, извршен је и напад на војно складиште у шуми Беденик у близини Бјеловара. Група опкољених војника, која је обезбјеђивала складиште пружила је тада одлучан отпор. Мајор Тепић није био спреман да прихвата све добре стране свог посла, а да, када дође вријеме да се коначно стане на црту и оружјем супротстави непријатељу, одустане од борбе и кукавички се повуче са попришта. Није пристајао да се окористи привилегијама, а да касније побјегне са ”страшног мјеста”, незаинтересован за судбину и страдање свог народа и својих младих војника. Како је постало јасно да се складиште више не може одбранити, мајор Тепић је наредио свим војницима да се склоне на безбједно мјесто, како би могао да активира детонатор и уништи складиште муниције. Ову Тепићеву наредбу одбио је једино војник Стојадин Мирковић, који је наставио да дејствује из свог транспортера, након чега је био смртно погођен. Након Мирковићеве погибије, када се увјерио да су остали војници на безбједном мјесту, мајор Милан Тепић је активирао детонатор, након чега је услиједила јака експолозија. Огромна бијела печурка и облак дима видјели су се чак до мађарске границе…

 

  • На данашњи дан, 29. септембра 1758. године рођен је енглески адмирал  Хорејшио Нелсон, један од највећих стратега у историји поморских ратова.

NelsonОднио је кључне побједе над Наполеоновом флотом, а 1805. године нанио је катастрофалан пораз удруженој шпанско-француској флоти код Трафалгара. Нелсон се прикључио морнарици, брзо се успињао у служби и постао је капетан 1778. године. Истицао се личним квалитетима и одличним познавањем тактике. Понекад је пролазио кроз периоде болести и неангажованости, нарочито послије Америчког рата за независност. По избијању француских револуционарних ратова Нелсон се вратио у активну службу. Нарочито је био активан у Медитерану. Борио се у мањим биткама код Тулона и био је од велике користи при заузимању Корзике. У Битки код Тенерифа тешко је рањен када је изгубио руку. Опорављао се у Енглеској. Наредне године однио је побједу над Французима у бици на Нилу. Године 1801. побиједио је Данце код Копенхагена. Касније је командовао блокадом француске и шпанске флоте у Тулону, које је затим прогонио до Кариба и назад. Послије кратког повратка у Енглеску предузео је блокаду Кадиза. Октобра 1805. године француско-шпанска флота је испловила из луке и тако је започела Битка код Трафалгара. Ова битка је била једна од најблиставијих побједа британске морнарице, али је у њој Нелсон смртно рањен. Погодио га је хитац из мускете са шпанског брода. Нелсоново тијело је враћено у Енглеску гдје је уз почасти сахрањен у Вестминстерској опатији. Славу једног од највећих стратега поморског ратовања Нелсон је стекао у биткама против револуционарне Француске и Наполеона. Његове поморске побједе осигурале су Уједињеном Краљевству првенство на мору за читав један вијек. Његови споменици се налазе широм Британије, а најпознатији је онај на тргу Трафалгар у Лондону. У његову част је назван град Нелсон на Новом Зеланду.