Zurof

Ljetopis, 5. septembar 2020

Ime: Ljetopis 05.09.2019 (2004 zapaljena jedna od najstarijih biblioteka u Njemackoj,1948 rodjen Frajn Zurof ); Opis: Ljetopis, 5. septembar Tip: audio/mpeg
  • Na današnji dan, 5. septembra 1948. godine rođen je Efraim Zurof je izraelski istoričar američkog porijekla, koji igra važnu ulogu u otkrivanju nacista koji su izvedeni pred su u zadnje tri decenije, zato nosi nadimak Poslednji lovac na naciste.

ZurofZurof je direktor Simon Vizental centra u Jerusalimu. Istražuje nacističke zločine i traga za zločincima koji se još uvijek kriju. Autor je godišnjika Status Riport koji govori o istragama i izručenjima nacista širom svijeta. Posebno je poznat po tome što je ušao u trag zapovjedniku ustaškog logora Jasenovac Dinku Šakiću, koji se nalazio u Argentini. Član je Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu. Zurof naglašava da zločini ne smiju ostati ni zaboravljeni, ni nekažnjeni i da Hrvatska treba da omogući da se kroz obrazovni sistem nauči precizna istorijska priča o Drugom svjetskom ratu, s posebnim naglaskom na genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u Hrvatskoj, kao i na Holokaust. Efraim Zurof kaže da u hrvatskom društvu postoji borba između većine, koja se nostalgično odnosi prema ustaštvu, i manjine koja razumije koliko je fašizam opasan i kakve su zločine činile ustaše. To je vječni sukob u hrvatskom društvu i mora postojati nada da će ljudi, koji se protive ustaštvu, na kraju pobijediti. Zurof je decidan da je potrebno ustanoviti međunarodnu komisiju koju će činiti ugledni stručnjaci, kako bi se sprovela istraga o žrtvama Jasenovca.

 

  • Na današnji dan, 5. septembra 2004. godine u vatrenoj stihiji, u biblioteci “Ana Amalija” u Vajmaru, jednoj od najstarijih biblioteka u Njemačkoj, izgorjelo je na desetine hiljada knjiga.

VajmarVatra, međutim, nije doprla do izuzetno rijetkih primjeraka kao što su čuvena “Biblija” Martina Lutera i putopisni zapisi prirodnjaka i istraživača Aleksandera fon Humbolta. Vajmarska biblioteka nalazi se na listi UNESKO-a kao centar sa neprocjenjivim knjževnim blagom Njemačke i drugih zemalja. Gete i Šiler, Bah i List, moderni dizajn i Bauhaus – evropska kulturna istorija koncentrisana je u Vajmaru, čiji značaj je prepoznao i UNESKO, ali nezaobilazni dio istorije ovog grada predstavljaju i zločini vršeni tokom Drugog svjetskog rata. Na ulazu u Vajmar na brdu Etersberg, u magli se vidi bijeli toranj nekadašnjeg koncentracionog logora, u kome je ubijeno 56.000 ljudi. U gradu, u kome je donijet prvi demokratski ustav i uspostavljena prva republika na njemačkom tlu – Vajmarska republika, po pričama, Hitler je tokom svoje vladavine boravio čak 50 puta. Odsijedao je u hotelu “Elefant”, koji je, nezadovoljan što nema balkon sa koga bi se obraćao ljudima na trgu, srušio i iznova podigao. Danas je na tom balkonu statua Henrija van de Veldea, dizajnera i arhitekte, jednog od pionira stila Bauhaus. Vajmar za svoju “izuzetnu ulogu kao kulturnog centra” duguje prije svega Johanu Volfgangu Geteu i Fridrihu Šileru, čiji spomenici stoje ispred pozorišta, mjesta koje su smatrali važnim u obrazovanju mladih. Johan Sabastijan Bah i Franc List takođe su proveli oko 10 godina u Vajmaru, značajno uticavši na njegovu reputaciju muzičkog grada.

Tragovi Bahove porodice mogu se i danas pratiti po Vajmaru. Postoji memorijal u Bahovu čast preko puta njegove nekadašnje kuće koja je kasnije pretvorena u hotel. Činjenica da je Bahova kuća bila mjesto gdje su List i Rihard Vagner obznanili svoje prijateljstvo, gdje su Feliks Mendelson, Hektor Berlioz, Nikolo Paganini i Karl Maria fon Veber odsijedali, svjedoči o preplitanju različitih uticaja u malom gradu u kome je preminuo filozof Fridrih Niče. Atmosferu za razvoj Vajmara u intelektualni i kulturni centar kreirala je vojvotkinja Ana Amalija, čija je biblioteka jedna od prvih javnih biblioteka u Njemačkoj. Sa impresivnom rokoko salom, njeno opremanje je pomogao sam Gete i danas se u njoj nalazi Arhiv Getea i Šilera koji čuva pisano nasleđe velikih pisaca, kompozitora i filozofa. Nažalost požar 2004. godine uništio je oko 50.000 knjiga. Dvorci Belvedere, Tifurt i Etersburg sa veličanstvenim vrtovima. istorijsko groblje sa kneževskom grobnicom u kojoj su položeni sarkofazi Getea i Šilera takođe su dio klasičnog Vajmara.

Na drugoj strani, primjeri Bauhausa prikazuju moderni Vajmar, ideje čuvene škole koju je 1919. godine pokrenuo Valter Gropijus. Bauhaus stil je presudno oblikovao arhitekturu XX vijeka.