Episkop Kirilo

Manastir Pećka Patrijaršija proslavio ktitorsku slavu- Svetog Arsenija, Bogoslužio Vladika Kirilo

Ime: 09.11.2018-Sveti Arsenije pecka patrijarsija; Opis: Manastir Pećka Patrijaršija proslavio ktitorsku slavu- Svetog Arsenija Tip: audio/mpeg
Njegovo preosvešetnstvo Espikop buenosairesko-južnocentralnoamerički G. Kirilo uz sasluženje Igumana manastira Visoki Dečani Arhimandrita Save (Janjića) i sveštenstva i molitveno učešće mati Haritine Igumanije Pećke Patrijaršije sa sestrinskom i vjernim narodom, služio je u subotu 11. novembra Svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Pećka Patrijaršija povodom praznika Svetog Arsenija drugog Arhiepiskopa Srpskog- ktitorske slave ove Svetinje.
,,Najljepše govori o Kosovu onaj koji do kraja preživljava kosovsku dramu i golgotu“-rekao je, između ostalog, u liturgijskoj besjedi preosvećeni Vladika Kirilo. On se osvrnuo na saopštenje Svetog Arhijerejskog Sabora u kome se kaže da je Crkva protiv bilo kakve nezavisnosti Kosova i Metohije a takođe i podjele. Vladika se zapitao kakvi su to dvostruki aršini i licemjerje zapadnog svijeta koji primaju milione izbjeglica raznih religijskih opredjeljenja sa Bliskog Istoka i žele da ih socijalizuju u svojim demokratskim društvima, dok nas ovdje tjeraju da pravimo etnički čiste granice.
,,Oni moraju da znaju da etnički čiste granice u savremenom svijetu mogu samo da budu izvor novih sukoba i da se time ne rješava nikakvo pitanje. Mi smo protiv tih podjela jer bi van teritorije  naših tradicionalno pravoslavnih država ostale naše najveće Svetinje, među kojima i Pećka Patrijaršija istorijska prestonica naše Crkve, Dečani, Gračanica i druge velike Svetinje“-rekao je Vladika Kirilo.
U liturgijskoj propovijedi nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja Arhimandrit Sava (Janjić) je rekao da se Gospod proslavio i proslavlja u svima onima koji ispovijedaju Njegovu vjeru i Njegovu istinu.
,,Tako je bilo i sa našim narodom kroz vijekove. Dok smo se god držali Gospoda Hrista i onoga što su nas naučili Sveti arhiepiskopi i patrijarsi srpski, počevši od Svetog Save pa preko Svetog Arsenija i ostalih, naš narod je živio i prolazeći najveća stradanja iz njih izlazio uvijek osnažen i okrijepljen. A kada smo se odricali Jevanđenja, tražeći ljudsku mudrost, logiku i blagostanje ovoga svijeta nalazili smo samo nove nevolje i nova stradanja. Jedino sa Gospodom možemo naći istinski put i mi i naš narod jer je naš narod zavjetni narod i samo je ono što jeste dok živi vjerom lazarevskom. Bez toga smo samo jedno pleme na razmeđi civilizacija koje je došlo i koje će da nestane“-rekao je otac Sava (Janjić) jutros u Pećkoj Patrijaršiji.
Podvodom ktitorske slave manastira Pećka Patrijaršija, u toku Svetog bogosluženja prerezan je slavski kolač.