Episkop Kirilo

Манастир Пећка Патријаршија прославио ктиторску славу- Светог Арсенија, Богослужио Владика Кирило

Име: 09.11.2018-Sveti Arsenije pecka patrijarsija; Опис: Манастир Пећка Патријаршија прославио ктиторску славу- Светог Арсенија Тип: audio/mpeg
Његово преосвешетнство Еспикоп буеносаиреско-јужноцентралноамерички Г. Кирило уз саслужење Игумана манастира Високи Дечани Архимандрита Саве (Јањића) и свештенства и молитвено учешће мати Харитине Игуманије Пећке Патријаршије са сестринском и вјерним народом, служио је у суботу 11. новембра Свету архијерејску Литургију у манастиру Пећка Патријаршија поводом празника Светог Арсенија другог Архиепископа Српског- ктиторске славе ове Светиње.
,,Најљепше говори о Косову онај који до краја преживљава косовску драму и голготу“-рекао је, између осталог, у литургијској бесједи преосвећени Владика Кирило. Он се осврнуо на саопштење Светог Архијерејског Сабора у коме се каже да је Црква против било какве независности Косова и Метохије а такође и подјеле. Владика се запитао какви су то двоструки аршини и лицемјерје западног свијета који примају милионе избјеглица разних религијских опредјељења са Блиског Истока и желе да их социјализују у својим демократским друштвима, док нас овдје тјерају да правимо етнички чисте границе.
,,Они морају да знају да етнички чисте границе у савременом свијету могу само да буду извор нових сукоба и да се тиме не рјешава никакво питање. Ми смо против тих подјела јер би ван територије  наших традиционално православних држава остале наше највеће Светиње, међу којима и Пећка Патријаршија историјска престоница наше Цркве, Дечани, Грачаница и друге велике Светиње“-рекао је Владика Кирило.
У литургијској проповиједи након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља Архимандрит Сава (Јањић) је рекао да се Господ прославио и прославља у свима онима који исповиједају Његову вјеру и Његову истину.
,,Тако је било и са нашим народом кроз вијекове. Док смо се год држали Господа Христа и онога што су нас научили Свети архиепископи и патријарси српски, почевши од Светог Саве па преко Светог Арсенија и осталих, наш народ је живио и пролазећи највећа страдања из њих излазио увијек оснажен и окријепљен. А када смо се одрицали Јеванђења, тражећи људску мудрост, логику и благостање овога свијета налазили смо само нове невоље и нова страдања. Једино са Господом можемо наћи истински пут и ми и наш народ јер је наш народ завјетни народ и само је оно што јесте док живи вјером лазаревском. Без тога смо само једно племе на размеђи цивилизација које је дошло и које ће да нестане“-рекао је отац Сава (Јањић) јутрос у Пећкој Патријаршији.
Подводом ктиторске славе манастира Пећка Патријаршија, у току Светог богослужења пререзан је славски колач.