1

Манастир Стањевићи на дар добио збирку од 55 примјерака кристала и минерала из рудника Трепча на Косову

Име: 22. 09. 2019 Stanjevici primopedaja darova; Опис: Манастир Стањевићи на дар добио збирку од 55 примјерака кристала и минерала Тип: audio/mpeg

На празник Мала Госпијина, у суботу 21, септембра, након вечерње службе Ризници манастира Стањевићи уручен је веома вриједан дар, који ће остати уписан златним словима у списима манастира Стањевићи

Stanjevici 3Дародавац инг. Светозар Мићковић, рођен у Пећи 1928. године и крштен у Пећкој Патријаршији исте године, приложио је Стањевићима збирку од 55 примјерака кристала и минерала средњевјековног рудника Трепча на Косову, које је својом руком вадио и чувао, и још неколико драгоцјених предмета.

Вриједност овог дара има материјалну али надасве има символичну вриједност јер је управо од ових руда прављено олово којим су покриване задужбине српских краљева и царева, ливено гвожђе од кога је ковано оружје за Маричку и Косовску битку, топљено сребро и злато од кога је кован српски средњевјековни новац.

Stanjevici 1

Након примопредаје ових вриједних дарова, који су предати игуману стањевићком Јефрему, одржана је промоција двије књиге архитекте Андрије Маркуша: „Његош као архитекта рекорди и анатеме“ и „Сакрална архитектура Слободана Драговића, капела у Старој Пазови и манастир Стањевићи“.

Скуп је благословио игуман Јефрем, а отворила мр Луција Ђурашковић директор ЈУ ,,Музеји и глаерије Будве“, док су о књигама говорили арх. Павле Поповић, арх. Милета Бојовић, скулптор проф. др Драган Раденовић, арх. Слободан Драговић и аутор арх. Андрија Маркуш.

Ову културну свечаност предивним појањем увеличали су ђаци Цетињске богословије.